Bir arsa üzerinde inşa edilen taşınmaz mal üzerinde kat irtifakı ve kat mülkiyeti tesis edilebiliyor. Peki inşaatta kat irtifakı ne zaman kurulur? diyorsanız işte yanıtı…
İnşaatta kat irtifakı ne zaman kurulur?
Bir arsa üzerinde inşa edilen gayrimenkul üzerinde kat irtifakı ve kat mülkiyeti kurulabiliyor. Kat irtifakı; Bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından kurulan hak olarak karşımıza çıkıyor.
Kat mülkiyeti ise, inşaatı tamamlanmış ve iskan belgesine sahip yapılar üzerinde yapılan satışlarda kazanılan mülkiyet hakkını ifade ediyor. Peki inşaatta kat irtifakı ne zaman kurulur? diyorsanız işte yanıtı…
İmarlı bir arsanın imar durumuna uygun bir inşaat projesi için temel kazınıp inşaata başlanır ve bodrum kat veya su basmanı çıktıktan sonra, belediye temel üstü inşaat yapım izni ve ruhsatı veriyor. İnşaatın bu aşamasında, yani daha ortada inşaat yok iken bağımsız bölümlerin kat irtifakları kurulabiliyor.
İnşaata başladıktan sonra da inşaata başlamadan önce de gerekli belgelerle belediyeye başvuru yapılması halinde kat irtifakı kurulabiliyor.
Kat irtifakı başvurusu için gerekli belgeler:
1-Kimlik Belgesi
2-Taraflara ve varsa temsilcilerine ait Fotoğraf 1’er adet
3-İşlemde temsil var ise temsile ilişkin belge Vekaletname, yetki belgesi
4-Mimari proje :Yapı veya yapıların dış cepheler ve iç taksimatı bağımsız bölüm, eklenti, ortak yerlerinin ölçüleri ve bağımsız bölümlerin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleriyle oranlı arsa payları ve bağımsız bölümlerin yapı inşaat alanı da açıkça gösterilmek suretiyle, proje müellifi mimar tarafından yapılan ve anagayrimenkulün maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanan, yetkili kamu kurum ve kuruluşlarınca onaylanan mimari proje. Bir arsa üzerine birden fazla inşa edilen yapıların her birinin projede ayrı ayrı gösterilmesi ve blok yapılarda, her blok için ayrı proje verilmesi zorunludur.
5-Vaziyet Planı :Bir arsa üzerine yapılacak birden fazla yapıların (blok veya ayrı ayrı) arsa içindeki konumunu, varsa özel yol, yeşil saha, spor tesisleri gibi ortak yerlerin açıkça gösterilmesi ve belediyece tasdik edilmiş olması gerekir.Genel inşaat projesinde, vaziyet planı mevcut ise ayrıca vaziyet planı ibrazına gerek yoktur.
6-Yönetim Planı
7-Ana gayrimenkulün yönetimini düzenleyen yönetim planının her sayfasının bütün maliklerce imzalanmış olması gerekir.
8-Yapı ruhsatı
Kat irtifakı harcı ne kadar 2016?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com