Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi, taşınmazı alacak ve satacak olan kişiler tarafından imzalanan hukuki geçerliliği olan sözleşme olarak tanımlanıyor. Peki taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin iptali nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin iptali!
Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi, bir taşınmazın satım sözleşmesinin yapılmasını isteme hakkı veren bir ön sözleşme olarak ifade ediliyor. Taraflar düzenledikleri ön sözleşme ile ana sözleşmenin akdedilmesini hüküm altına almak istiyor.
Satış vaadi sözleşmesinin temel geçerlilik koşullarından biri satış bedelinin sözleşmede belirlenmiş olması gerekiyor. Satış vaadi sözleşmesi ile belirlenen satış bedelinin ödenmesi ile vaad edilen taraf sözleşmeye dayanarak tapu iptali ve tescili isteminde bulunabiliyor.
Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerh edilmesi de zorunlu oluyor. Ancak alıcı satış vaadi sözleşmesine dayanarak tek taraflı olarak asıl satışın yapılmasını istemiyor ise satıcının da bu işleme katılması gerekiyor aksi halde alıcı mahkeme yoluyla adına tescil isteyebiliyor. Satış vaadi sözleşmesi noterler tarafından hazırlanıyor. Sözleşme resmi işlemlerde geçerli sayılıyor. Peki taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin iptali nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
Satış vaadi sözleşmesinin geçerliliği noterde düzenlenmiş olduğu için sözleşmenin feshi de Noterlik Kanunu’nun 81/2’nci maddesine göre noterde yapılması gerekiyor. Taraflar sözleşmenin iptalini de noterde usulüne uygun olarak yapmaları gerekiyor.
Sözleşmenin diğer bir iptal seçeneği ise Borçlar Kanunu’nun 106’nci maddesine göre taraflardan birinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde diğer tarafın fesih ihbarı göndermesi oluyor.
Satış vaadi sözleşmesinin önemli iptal edilme sebeplerinden biri zamanaşımına uğraması olarak karşımıza çıkıyor. Borçlar Kanunu’nun 125.maddesine göre satış vaadi sözleşmesi 10 yıllık zamanaşımı süresine tabi oluyor.
Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi noter masrafı 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com