Medeni Kanun kapsamında gaiplik terimine ilişkin bilgilere yer veriliyor. Peki Gaiplik karinesi ne demek? Gaiplik karinesini hangi mahkeme verir? diyorsanız işte yanıtı…
Gaiplik karinesi ne demek?
Gaiplik, bir kimsenin vefat tehlikesi içinde iken kaybolması veya yakınlarının bilgisi dışında uzun bir süre yok olması ve kendisinden haber alınamaması nedeniyle ölmüş olabileceği kanısıyla, yakınlarının başvurusu üzerine mahkemece öldüğüne karar verilmesi olarak nitelendiriliyor.
Gaiplik davasında yetkili mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi oluyor. Medeni Kanun kapsamında gaiplik terimine ilişkin bilgilere yer veriliyor. Peki Gaiplik karinesi ne demek? diyorsanız işte yanıtı…
Gaiplik karinesi
Gaiplik kararı, hâkimin bildirmesi üzerine, ölüm kütüğüne kaydolunur.
Tescile esas olan bir bildirimin doğru olmadığının tespit edilmesi veya kime ait olduğu bilinmeyen cesedin kimliğinin belli olması ya da gaiplik kararının kaldırılması sebepleriyle zorunlu olan değişiklikler, ilgilinin kütükteki kaydının düşünceler sütununa yazılarak yapılır.
Hakkında gaiplik kararı verilmiş bir kimsenin mirasçıları veya mirasında hak sahibi olan kişiler, tereke malları kendilerine teslim edilmeden önce bu malları ileride ortaya çıkabilecek üstün hak sahiplerine veya gaibin kendisine geri vereceklerine ilişkin güvence göstermek zorundadırlar.
Bu güvence, ölüm tehlikesi içinde kaybolma durumunda beş yıl, uzun zamandan beri haber alınamama durumunda onbeş yıl ve her hâlde en çok gaibin yüz yaşına varmasına kadar geçecek süre için gösterilir.
Beş yıl, tereke mallarının tesliminden; onbeş yıl, son haber tarihinden başlayarak hesaplanır.
Gaiplik nedeniyle evliliğin feshi!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com