Kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan veya ölüm tehlikesi içinde kaybolan bir kişinin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa bir dilekçe ile mahkemeden gaiplik kararı alınabiliyor. İşte gaiplik kararında yetkili mahkeme…
Gaiplik kararında yetkili mahkeme!
Gaiplik kararı, ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık bulunuyorsa, hakları bu ölüme bağlı olanların başvurusu üzerine mahkeme bu kişinin gaipliğine karar verebiliyor.
Gaiplik kararının istenebilmesi için, ölüm tehlikesinin üzerinden en az 1 yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az 5 yıl geçmiş olması gerekiyor.
Kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan veya ölüm tehlikesi içinde kaybolan bir kişinin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa bir dilekçe ile mahkemeden gaiplik kararı alınabiliyor. Peki Gaiplik kararında yetkili mahkeme neresidir? diyorsanız işte yanıtı…
Gaiplik davasında yetkili mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi oluyor. Gaiplik kararı alınacak olan kişinin Türkiye’deki son yerleşim yerinin; eğer Türkiye’ de hiç yerleşmemişse nüfus siciline kayıtlı olduğu yerin; böyle bir kayıtta yoksa anasının veya babasının kayıtlı bulunduğu yerin mahkemesine başvurmak gerekiyor.
Mahkeme, gaipliğine karar verilecek kişi hakkında bilgisi bulunan kimseleri, belirli bir sürede bilgi vermeleri için usulüne göre yapılan ilânla çağırır.
Bu süre, ilk ilânın yapıldığı günden başlayarak en az altı ay oluyor.
Gaibin zuhuru nedir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com