Tellaliye ücretini kim öder?

tellaliye-ucretini-kim-oder

Tellaliye ücretinin mükellefi Belediye Gelirleri kKanunu madde 68’de açıklanıyor. Peki Tellaliye ücretini kim öder? diyorsanız işte yanıtı…

Tellaliye ücretini kim öder?
Tellaliye, kelime anlamı olarak yerel yönetimlerde duyuru işi için alınan ve yönetmeliklerle belirlenmiş vergi olarak tanımlanıyor. “Tellallık”; “Çığırtmalık” olarak da bilinen tellaliye ile ilgili esaslar 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda düzenleniyor.

Yasaya göre, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde belediyelere ait hal, balıkhane, mezat yerleri ve ilgilinin isteğine bağlı olarak belediye münadisi veya tellalı bulundurulan sair yerlerde, gerçek veya tüzel kişiler tarafından her ne surette olursa olsun her çeşit menkul ve gayrimenkul mal ve mahsüllerin satışı, Tellallık Harcına tabi oluyor. Peki Tellaliye ücretini kim öder? diyorsanız işte yanıtı…

Tellaliye ücretinin mükellefi Belediye gelirleri kanunu madde 68’de açıklanıyor.

Kanun esasları gereğince, tellallık ücreti, belediyeler tarafından görevlendirilecek yetkililer tarafından makbuz mukabili tahsil olunuyor.

Tellallık harcı mükellefi:
Madde 68 – Tellallık Harcını, mal ve mahsullerini satan gerçek veya tüzel kişiler ödemekle mükelleftirler.

Gerçek veya tüzel kişiler yapacakları satışları, satış yapmadan önce belediye veya mahallindeki belediye ilgililerine haber vermekle ödevlidirler. Haber verilmediği takdirde harç yüzde 50 fazlasıyla tahsil olunur.

Yukarıdaki maddeden de anlaşılacağı üzere, tellaliye harcının mükellefi mal ve mahsullerini satan gerçek veya tüzel kişiler oluyor.

Tellaliye sözleşmesi nedir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com