Gayrimenkulü kullanma gayrimenkulden yararlanma yetkisi veren hakka irtifak hakkı deniyor. Peki İrtifak hakkının ipoteğe etkisi nedir? diyorsanız işte yanıtı…
İrtifak hakkının ipoteğe etkisi!
İrtifak hakkı, bir taşınmaz mal üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan hak olarak ifade ediliyor.
İrtifak hakları şahsi irtifak hakları ve arzî irtifak hakları olmak üzere ikiye ayrılıyor.Mülkiyet hakkına sahip bulunmayan bir kişinin lehine kurulan irtifak haklara şahsi haklar deniyor. Arzî irtifak hakları, bir taşınmaz aleyhine başka bir taşınmaz lehine kurulan irtifak çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Bu haklara “Taşınmaz İrtifakı” da deniyor.
İrtifak hakkı talebinde bulunabilmek için taşınmazı kullanmak isteyen kişinin, gerekçelerini göstererek bulunduğu yerde ki Defterdarlığa bir dilekçe ile irtifak hakkı talebinde bulunabiliyor. İrtifak hakkı talebi için ilgili taşınmaz malın bulunduğu il defterdarlıklarına, mal müdürlüklerine ve Maliye Bakanlığına hazırlanan bir dilekçe ile başvurulabiliyor.
Peki İrtifak hakkının ipoteğe etkisi nedir? diyorsanız işte yanıtı…
İrtifak hakkının ipoteğe etkisi…
Mal sahibi üst hakkı karşılığı olarak irat biçiminde borçlanılan edimleri güvence altına almak amacı ile o tarihteki üst hakkı sahibinden en çok üç yıllık irat için tapu kütüğüne taşınmaz mal olarak kaydedilmiş üst hakkının ipotek edilmesini isteyebiliyor.
İrat, her sene için eşit edimler biçiminde belirlenmemiş ise; bu kanunî ipoteğin tescili, iradın eşit olarak dağıtılmasında üç yıla düşecek miktarı için istenebiliyor.
İrtifak hakkı başvuru dilekçesi!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com