İrtifak hakkı, bir gayrimenkul üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan hak olarak ifade ediliyor. Peki İrtifak hakkı bedeli nasıl belirlenir? diyorsanız işte yanıtı…
İrtifak hakkı bedeli nasıl belirlenir?
Başkasının arsa, yol, bahçe gibi taşınmaz bir malından belirli bir biçimde yararlanma hakkına irtifak hakkı adı veriliyor. İrtifak hakkı, bir gayrimenkul üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan hak olarak da ifade ediliyor.
Gayrimenkul sahibi, ilgili taşınmazın bir başkası tarafından kullanılmasına izin verdiği takdirde, irtifak hakkını vermiş oluyor.
İrtifak hakkı tesisi için, ilgili gayrimenkulün bulunduğu il defterdarlıklarına, malmüdürlüklerine ve Maliye Bakanlığına hazırlanan bir dilekçe ile başvurulabiliyor. Peki İrtifak hakkı bedeli nasıl belirlenir? diyorsanız işte yanıtı…
İrtifak hakkı bedelinin belirlenmesi…
Hazine taşınmaz malları üzerinde ön izin, irtifak hakkı ve kullanma izni tahmini bedelleri Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmeliğin 12 inci maddesine göre belirleniyor.
Buna göre anılan Yönetmelikte;
-Kullanma izni veya irtifak hakkı kurulmasında ilk yıl için, taşınmazın emlak vergisine esas asgari metrekare birim değerinin yüzde birinden, az olmamak üzere tespit ve takdir edilir. Ancak, bitkisel üretimle sınırlı olmak kaydıyla tarım veya organize hayvancılık yapılmak üzere ihaleye çıkarılacak taşınmazlar için bu Yönetmeliğin (b) ve (ç) bentlerine göre tespit edilen bedel % 50 indirimli uygulanıyor.
-Deniz turizmi araçlarına güvenli bağlama, karaya çekme, bakım, onarım ve sosyal hizmetlerden birkaçını veya tamamını sunan deniz turizmi tesisleri yapılmak amacıyla, kullanma izni veya irtifak hakkı verilmesi talep edilen alanda projelendirilmiş veya mendireklerle çevrilmiş deniz yüzeyinin de bulunması hâlinde, deniz yüzeyinin kullanma izni metrekare birim bedeli; proje sahasındaki kara parçası için Yönetmelik hükümlerine göre tespit edilen kullanma izni veya irtifak hakkı beher metrekare bedelinin yüzde onundan, , az olmamak üzere tespit ve takdir ediliyor.
-Ön izin bedeli, irtifak hakkı veya kullanma izni ihale bedelinin yüzde yirmisidir. Fiili kullanım olması halinde ön izin bedeli, irtifak hakkı veya kullanma izni ihale bedelidir. Şeklinde düzenleniyor.
İrtifak hakkı harcı 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com