Ölüm nedeniyle malı, mirasçılar arasında paylaşılacak olan kişiye muris , murisin mirasından yararlanan kişilere de varis deniyor. Peki miras hukukuna göre mal paylaşımı nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Miras hukukuna göre mal paylaşımı!
Miras hukuku, bir gerçek kişinin ölmesi veya gaipliğine karar verilmiş olması durumubda, para ile ölçülebilen bütün hak ve borçlarının yani malvarlığının durumunu düzenleyen hukuk kurallarından oluşuyor. Mirasçı, ölmüş veya gaipliğine karar verilmiş bir kimsenin mirasının intikal ettiği gerçek veya tüzel kişi olabiliyor.
Muris ise vefatı ile birlikte malvarlığı mirasçı dediğimiz kişilere geçen kimsedir. Malvarlığının miras yoluyla intikali ancak gerçek kişilerde söz konusu oluyor. Kişinin sağlığında elde ettiği hak ve borçlardan oluşan malvarlığı ölümünde tereke adını alıyor.
Yasal mirasçılık, muris ile mirasçı arasındaki aile ilişkilerine veya tabiiyet (uyrukluk) bağına dayanıyor.Peki miras hukukuna göre mal paylaşımı nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Mirasçıları ve miras hukukunda payları şu şekilde ifade edebiliriz:
– Mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyudur Çocuklar eşit olarak mirasçıdırlar (MK Md495/I-II)
– Altsoyu bulunmayan mirasçıların mirasçıları ana ve babasıdır Bunlar da eşit olarak mirasçıdırlar (MK Md496/I)
– Altsoyu, ana ve babası ve onların altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, büyük ana ve büyük babalarıdır Bunlar da eşit olarak mirasçıdırlar (MK Md 497/I)
Sağ kalan eşin bulunması durumunda ise, birlikte bulunduğu zümreye göre, mirasbırakan ile arasındaki miras ilişkisi farklılık göstermektedir (MK Md 499)
– Mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri,
– Mirasbırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı,
– Mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.
Miras hakkı zaman aşımına uğrar mı?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com