Taşınmaz mal sahipleri, kendi taşınmaz malı üzerindeki yararlanma ve kullanma hakkını bir başkasına bırakabiliyor. Bu şekilde verilen hak, intifa hakkı oluyor. Peki Tapuda intifa hakkı nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Tapuda intifa hakkı nasıl yapılır?
Bir taşınmaz mal üzerinde kurulabilen haklar arasında intifa hakkı da bulunuyor. Bu hak, kişiye mülkiyet sahibi tarafından veriliyor. İntifa hakkı, kişinin bir mal üzerinde ömür boyu kullanma hakkına sahip olduğu hak oluyor.
İntifa hakkının bir kimseye verilmesi durumunda; mal sahibi mülkiyeti üzerinde tutup taşınmazdan kullanma hakkını o kimseye devretmiş oluyor. Peki Tapuda intifa hakkı nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
İntifa hakkının tesisi için gerekli belgelerle birlikte Tapu Müdürlüğüne müracaat ediliyor. Tapu intifa masraflarının da ödenmesi halinde taşınmaz malın intifa hakkı verilmiş oluyor.
İntifa hakkı için gerekli belgeler..
1. İntifa hakkı tesis edilecek taşınmaz malın tapu senedi,
2. İntifa hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları,
3. Tarafların birer vesikalık fotoğrafı.
4. İntifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı.
Tapuda intifa hakkı tesisi harcı 2016..
2016 yılı tarifesine göre; İntifa hakkı tesisinde; ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere bildirilen bedel üzerinden binde 20 oranında harç tahsil ediliyor. İntifa hakkının bedelsiz olarak tanınması halinde ise binde 68,31 oranında harç tahsil ediliyor.
İntifa hakkı kiraya verilir mi?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com