Kamulaştırma işlemi, özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan işlem oluyor. Peki Acele kamulaştırma ne demektir? diyorsanız işte yanıtı…
Acele kamulaştırma ne demektir?
4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanununa dayanılarak yapılan kamulaştırma işlemi, özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan işlem olarak ifade ediliyor.
Kanunen kamulaştırmanın belediye tarafından yapılabilmesi için imar planında taşınmaz malın kamu hizmetine tahsisli olması gerekiyor. Örneğin; Park, yol, metro, hızlı tramvay, alt ve üst geçit, otopark mezarlık alanı, kamu hizmet alanı, vb. gibi.
Peki Acele kamulaştırma ne demektir? diyorsanız işte yanıtı…
Kamulaştırma prosedürlerinin Bakanlar Kurulu Kararı ya da kanunlarda sayılan özel durumlarda hızlandırılarak yapıldığı kamulaştırma uygulamasına acele kamulaştırma adı veriliyor.
Acele kamulaştırma kararları Resmi Gazete ile duyuruluyor. Taşınmaz malı acele kamulaştırma suretiyle kamulaştırılan malikler, bu karara itiraz edemiyor. Ancak taşınmazın bedelini tazmine yönelik dava açabiliyor.
Acele kamulaştırma davalarında yetkili mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleri olup; Yerin bedeline bakılmaksızın gayrimenkulün bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesinde davanın açılması gerekiyor.
Kamulaştırma durumu nereden öğrenilir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com