Vefa hakkında, taşınmaz satışını yapan kişilerde, satışı yaparken satın alan kişi üzerinde, söz konusu satışı yapılan taşınmazı geri alma hakkını elinde bulunduruyor. Peki vefa hakkı nasıl tesis edilir? diyorsanız işte yanıtı…
Vefa hakkı tesisi!
Geri alım hakkı olarakta bilinen vefa hakkı ile satıcı, sattığı gayrimenkulün müşteriden geri alma hakkına sahip oluyor.
Vefa hakkı, satış işlemi sırasında ya da satış işleminden sonra noterden düzenlenen sözleşme ile en çok on yıl için tesis edilebiliyor. Malikin, sözleşmede yetki verilmişse geri alım hakkı talebi ile tapu kütüğüne şerh edilebiliyor.
Böylece, satan kimse sattığı taşınmaz malı 10 yıl içerisinde geri alabiliyor.Peki vefa hakkı nasıl tesis edilir? diyorsanız işte yanıtı…
Vefa hakkı tesisi için tapuda istenecek belgeler…
1. Noter tasdikli sözleşme
2. Talepte bulunan veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı veya pasaportu ile temsil belgesi.
3. Taşınmaz malı niteliği bina ise Deprem Sigortası aranıyor.
Vefa hakkının mali yönü…
Satış anında resmi senet düzenlenmek üzere tesis ediliyorsa işlem için harç tahsil edileceğinden ayrıca bu hakkın tesisi için harç alınmıyor. Geri alım hakkının tapu siciline şerhi için düzenlenecek resmi senet nedeniyle, geri alım hakkının kullanılmasında ödenecek bedel üzerinden bu hakları edinenlerden belirlenen oranda damga vergisi ödenmesi gerekiyor.
Ayrıca noterden düzenlenmişse, hakkı iktisap edenden yine belirlenen oramda tapu harcı tahsil ediliyor. Döner sermaye İşletmesince belirlenen oranda ücret ödenmesi gerekiyor.
Vefa hakkı sözleşmesi örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com