Mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması için tapuya şerh konulabiliyor. Peki tapuya kira şerhi koydurma işlemi nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Tapuya kira şerhi koydurma!
Kira şerhi, bir taşınmaz malın maliki ile kiracı arasında düzenlenmiş kira sözleşmesinin tapu kütüğünün şerhler sütununa işlenmesi olarak biliniyor.
Bu şerhler; Şahsi hakların şerhi, Malikin tasarruf yetkisinin sınırlanmasına ilişkin şerh ile Geçici tescilin şerhi olarak ifade ediliyor.
Taşınmaz malın kiralanması durumunda, tapuya kira şerhi de düşülebiliyor. Peki tapuya kira şerhi koydurma işlemi nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Tapuya kira şerhi konulabilmesi için gerekli belgeler ile birlikte tapuya müracaat edilmesi ve belli masrafların ödenmesi gerekiyor.
Kira şerhi için gerekli belgeler;
– Kiralanan yerin tapu senedi
– Kira sözleşmesi
– Taraf/Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı,
– İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.
– Kiracı ya da kiralayan taraflardan herhangi biri şirket ise şirket evrakları (Şirkete ait tapuda işlem yapmak için alınan yetki belgesi aslı, imza sirkülerinin aslı, vergi levhası fotokopisi)
Kira şerhi tapu harcı 2016..
2016 yılı harç tarifesine göre; 2015 yılında da olduğu gibi adi veya hasılat kira mukavelelerinin tapu siciline şerhinde mukavele müddetine göre hesaplanacak kira toplamı ve mukavele mevcut değilse veya mukavelede müddet belirtilmemişse bir yıllık kira bedeli üzerinden Binde 6,83 oranında harç tahsil edilecek.
Aile konutu şerhi koymak için gerekli belgeler!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com