Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde öğrenciler ile buluştu. Sektör ve TOKİ hakkında öğrencilere bilgi veren Turan, tecrübelerini paylaşıp öğrencilere tavsiyelerde bulundu.
En etkin unsur liderdir
Bütün organizasyonlarda en etkin unsurun lider ve onun aldığı pozisyon olduğuna vurgu yapan Turan, ”Çalışanlar, paydaşlar hatta bazen sektör bu liderin kararlarına göre pozisyon alır ve ona göre hareket ederler. Kamu sektörü olsun, özel sektör olsun bu böyledir. Ben özel sektörden kamuya geçtim, dolayısıyla iki tarafı da görme imkânım olmuştur. Bunun için organizasyonlarda liderin etkinliği ve gücü o kuruluşun başarısı ile orantılıdır. Bunu birçok örneklerini günlük hayatımızda görüyoruz.” dedi.
“Dünyada inşaat sektörünün 2000’li yıllardan beri dalgalanma yaşamaktadır.” diyen Turan, başta Avrupa olmak üzere bütün dünyada ortaya çıkan ekonomik yavaşlamaya karşılık ülkemizde yatırımların ciddi bir duraklama içine girmediğini söyledi. Bunun bir liderin başarısıyla yakından ilgili olduğuna vurgu yapana Turan, “Özellikle Avrupa’da ve Amerika’da ekonomik istikrarsızlığın başladığı günlerde Cumhurbaşkanımız kamuoyunu ve finans sektörünü yönlendirici bir açıklama yaptı ve “bu dalga bizi teğet geçecek” dedi. Bu bir liderlik üslubudur.” diye konuştu.
Yatırımlar devam ediyor
Ülkemizde kamu, özel veya kamu-özel sektör İşbirliği modelleriyle gerçekleştirilen birçok inşaat yatırımlarının da oldukça başarılı şekilde devam ettiğini söyleyen Turan, “Büyük yatırımlar olarak tarif ettiğimiz Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osman Gazi Köprüsü bitirilerek hizmete açılmıştır. 3. havalimanı ve Avrasya Tüneli hızla devam ediyor. İstanbul kanal projesi, liman, hızlı tren, metro ve otoyol projeleri gibi diğer inşaat yatırımları da sürdürülmektedir.” sözlerini kaydetti.
Millete iyilik üreten kurum
İnsanın öncelikli ihtiyaçlarından birinin barınma olduğuna vurgu yapan M. Ergün Turan, ”Ekonomik ve teknolojik gelişmelerin getirdiği yeni yaşam tarzı, sadece barınmanın yeterli olmadığını, daha nitelikli, konforlu yaşam alanlarının üretilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. İdare olarak bizde konut üretiminde devletimizin yatırımcı, girişimci ve üretici kuruluşlarının başında geliyoruz. Bu kimliğimizle, milletimizin beklentilerini hayata geçirebilmek için önemli bir süreci yürütüyoruz. Vatandaşlarımızın talep ve beklentilerine cevap verebilmek için yoğun bir çaba ve çalışma içindeyiz. Bu açıdan TOKİ’yi milletimize “iyilik üreten” bir kurum olarak tanımlıyorum.” ifadesini kullandı.
TOKİ’nin 32 yıllık bir mazisi vardır.
TOKİ’nin ülkede düzenli konut stokunu artırmak ve konuta erişmekte zorlanan dar gelirli vatandaşları konut sahibi yapmak için 1984 yılında Rahmetli Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın direktifleriyle kurulduğunu söyleyen Turan, “İdare 2002 yılına dek 19 yıllık süreçte 43 bin konut inşa etti. TOKİ için dönüm noktası 2002 yılıdır. 2002 yılında “Planlı Kentleşme ve Konut Seferberliği” başlatılarak TOKİ yeni bir vizyona kavuştu. 13 yıllık süreçte, Türkiye’nin tamamında başlanan konut yapımı ile Ekim ayı başı itibari ile 744 bin konut rakamına ulaştık.” dedi.
TOKİ’den sosyal donatılar
Ülke çapında yaklaşık 700 şantiyelerinin bulunduğu belirten konut üretiminin yanında kamu kuruluşları ile yapılan protokoller çerçevesinde 8 binden fazla sosyal donatı ürettiklerini söyledi. Bu sosyal donatıların Türkiye’nin 50 yıllık açığını kapatacağına vurgu yapan Turan, “Bunların içinde 266 hastane, 1017 okul, 18 üniversite binası, 19 stadyum, 71 bin kapasiteli yurt/pansiyon ve hizmet binaları gibi faaliyetimiz bulunmakta ve 595 cami, 736 ticaret merkezi inşa edilmiştir.” diye konuştu.
TOKİ’nin son iki buçuk yılda geliştirdiği yeni üretim disiplinlerine de değine Turan, “Gelir seviyesi artmış, yaşam beklentisi daha yukarı taşınmış bir ülke olarak, vatandaşlarımızın TOKİ’den beklentileri de farklılaşmış ve gelişmiştir. Temel değişikliklerin başında mimar, şehir plancısı ve sosyolog gibi uzmanlık alanlarının daha fazla İdaremizde yer alması sağlanmış ve insan yaşamıyla daha uyumlu projelerin üretilmesine başlanmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.
İnsanların artık sadece “barınma” ihtiyacını gidermek değil, çevre ile etkileşimini artıracağı, kendisine sosyalleşme imkânı sunan sosyal yaşam alanları talep etiğini vurgulayan Turan, şöyle devam etti: “Bu nedenle; dünün beklentilerine, dünün imkân ve kabiliyetleriyle çözüm üreten TOKİ konutlarından, daha nitelikli ve konforlu yaşam alanlarını içeren TOKİ konutlarının üretimine geçilmiştir. Birincil hedefimiz, alt ve orta gelir gruplarına yönelik nitelikleri artırılmış sosyal konut üretimidir.”
“En yüksek bina TOKİ binası olmayacak”
TOKİ’nin yol haritasında en önemli unsurlardan birinin yatay yapılaşma olacağını söyleyen Turan, “TOKİ olarak şehirlerdeki en yüksek binalar TOKİ binaları olmayacaktır, diyoruz. Pek çok ilimizde bu bakışı yansıtacak önemli projeler başlattık. Bunların bir kısmı bitirildi ve kamuoyundan büyük ilgi görmüştür. Bir kısmının inşaatı devam etmektedir. Ağırlıklı olarak da bu yıl ve önümüzdeki yıl inşallah yeni konseptte diğer projelerinde tamamlanmış hallerini görmenin gururunu hep birlikte yaşayacağız.” dedi.
Mahalle kültürü oluşuyor
Toplumumuzda dayanışma kültürünü yaşatma arzusu olduğuna dikkat çeken Turan, ”Hepimizin aradığı; bu topraklara ait olan, farklı gelir gruplarının aynı semtte buluşabildiği; semt sakinlerinin, esnafın iç içe olduğu, “mahalle kültürü” kavramında vücut bulan, dayanışmayla mutlu olacağımız sosyal yaşam alanlarıdır.” dedi. “TOKİ olarak artık, sosyal ihtiyaçlara cevap verecek, mahalle kültürünün oluşmasına imkân tanıyan projeler üretiyoruz.” diyen Turan, mahalle konsepti olarak tanımladıkları projelerine bu yaklaşımla bakıp onay verdiklerini söyledi.
Yerel mimari ve mutlak kalite
Yerel mimariye öncelik verdiklerini beliren Turan, “Farklı şehirlerin ve bölgelerin mimarisine; o bölgelerin kültür ve değerleri, toplumsal alışkanlıkları, yaşam biçimleri ve iklimsel özellikleri de yansımıştır. Temel üretim disiplinlerinden bir diğeri ise ‘Mutlak Kalite’ yaklaşımıdır. Kalitesi ve nitelikleri artırılmış sosyal konut üretimi” İdaremizin birinci önceliğidir. TOKİ olarak 2023 vizyonuna ulaşabilmemizin temel koşulunu Kalite olarak kabul ediyoruz. Hedefimiz, konutlarımızın yakın gelecekte önce “kalite” ile anılıyor olmasıdır. Bunu sağlayacak olan da, kuşkusuz üretim malzemeleridir. Bu nedenle; üretici tüm paydaşlarımız “TOKİ’nin kalitede yeni bir safhaya geçtiğini” artık çok iyi biliyorlar. Bu çerçevede yüklenicilerin seçimi ve denetimine özellikle önem veriyoruz.” açıklamasında bulundu.
Kentsel dönüşümün öncüsü TOKİ
Deprem riski, nüfus artışı, hızlı kentleşme ve gecekondulaşmanın şehirler için önemli bir sorun olduğuna değinen Turan, şöyle devam etti: “Özellikle gecekonduların, çarpık ve kaçak yapıların dönüştürülmesi ise önemli bir süreçtir. Afet riskinin ve çarpık kentleşmenin yoğun olduğu şehirlerde, farklı ihtiyaçları ve değişimleri göz önüne alarak; Kentsel Yenileme ve Kentsel Dönüşüm projeleri geliştirilmektedir. Hükümetimizin ve TOKİ’nin önceliklerinden birisi de budur. Biz TOKİ olarak Yerel yönetimlerle birlikte 54 İl ve 118 ilçede 183 adet kentsel dönüşüm projesi başlattık; 183 projenin 53’ü bitirildi ve 68 bin 254 konut hak sahiplerine teslim edildi. 130 proje ise devam ediyor. Toplamda 258 bin konut üretilecektir.”
İnsan odaklı yaklaşım
Konut üretim sürecinde insanı odağa alan disiplin geliştirdiklerini belirten Turan, “Geçmiş yıllardaki tecrübeler ve milletimizin beklentisi doğrultusunda yürüttüğümüz çalışmayla, konut ihtiyacını karşılamanın ötesinde yeni yerleşim alanları, yeni şehirler oluşturuyoruz. Anadolu’nun pek çok şehrinde, konut birimlerini 10 binlerle ifade ettiğimiz yüksek yaşam kalitesine sahip konut alanlarımız bulunuyor.” dedi.
TOKİ’nin 2023 hedefi bir milyon 200 bin konut olduğunu da vurgulayan Turan, öğrencilere başarı dileyerek konuşmasını noktaladı.
TOKİ Haber