ÇED raporu sürecinde firma herhangi bir faaliyete başlamaması gerekiyor. Aksi halde cezai durumla karşı karşıya kalabiliyor. Peki ÇED raporunda halkın katılımı nedir? diyorsanız işte yanıtı…
ÇED raporunda halkın katılımı!
Çevresel Etki Değerlendirmesi raporu çevre İzin işlemlerine başlamak için ilk adım olarak karşımıza çıkıyor. Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesi sürecine çevresel etki değerlendirmesi yani ÇED adı veriliyor.
ÇED raporu sürecinde firma herhangi bir faaliyete başlamaması gerekiyor. Aksi halde cezai durumla karşı karşıya kalabiliyor.
ÇED raporu başvuruları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yapılıyor. Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar: Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu hazırlayabiliyor. Peki ÇED raporunda halkın katılımı nedir? diyorsanız işte yanıtı…
ÇED raporunda halkın katılımı…
Kapsam ve özel format belirlenmesinden önce halkı proje hakkında bilgilendirmek, projeye ilişkin görüş ve önerilerini almak üzere halkın katılımı toplantısı yapılıyor.
Toplantının yeri, tarihi ve saati en az on gün öncesinden, yerel ve ulusal yayım yapan gazetelerde ilan ediliyor.
Toplantı Çevre ve Şehircilik İl Müdürünün veya görevlendireceği bir yetkilinin başkanlığında yapılıyor. Toplantı tutanağı, bir sureti Valilikte kalmak üzere Bakanlığa gönderiliyor. Komisyon üyeleri kendilerine iletilen tarihe göre halkın katılımı toplantısına katılabiliyor. Halkın katılımı toplantısı çalışmaları ile ilgili sekretarya hizmeti, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.
ÇED raporu için gereken evraklar!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com