Yol kotu ne demektir?

yol-kotu-ne-demektir

İmar yönetmeliği gereğince iki nokta arasındaki yükseklik farkı kot farkı olarak ifade ediliyor. Peki Yol kotu ne demektir? Yol kotu nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Yol kotu ne demektir?
Binaların yoldan kotlandırılmasında genel olarak binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden (bordür taşı üst seviyesinden) kot veriliyor. Peki Yol kotu ne demektir? Yol kotu nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Kot alınan yola olan mesafesi (6.00) m.’yi aşan ayrık nizam binalarda kot bina ön cephesi tabii zemin ortalamasından alınıyor. Fakat yol kotuna nazaran tabii zemini az meyille yükselen parsellerde ise kot, bina köşe kotlarının aritmetik ortalaması alınarak bulunuyor. Yola göre yüksek olan parsellerde, tabii zemin kotu, o parseller için bordür seviyesinden verilecek kotu (3.00) m’yi geçemiyor.

Bitişik nizam binalarda kot; kot alınan yola mesafesine ve yol kotuna nazaran tabii zemin meyiline bağlı kalınmaksızın arsanın cephe aldığı yolun kırmızı kotuna göre ve yolun yüksek tarafına rastlayan bina kenarı hizasındaki tretuvar seviyesinden (bordür tası üst seviyesinden) veriliyor.

Ön bahçe mesafeleri bina köşe noktalarına göre farklılık gösteren durumlarda bina köşe noktalarından yola çıkan dik mesafelerin ortalaması alınarak ön bahçe mesafesi belirleniyor. Ancak dik meyilli olan veya yol kenarında set teşkil eden arsalarda ön bahçe mesafesine bağlı kalınmaksızın yapılacak binalara civarın karakterine göre belediyesince kot veriliyor.

Blok başına rastlayan ön bahçeli binalara bloğun diğer parsellerin bulunduğu şartlara göre kot veriliyor.

Yapı yaklaşma mesafeleri!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com