Kot farkı nasıl bulunur?

kot-farki-nasil-bulunur

Binalara arsanın cephe aldığı, yolun kırmızı kotuna göre ve yolun yüksek tarafına rastlayan bina kenarı hizasındaki tretuvar seviyesinden kot veriliyor. Peki Kot farkı nasıl bulunur? Kot farkı nasıl hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı…

Kot farkı nasıl bulunur?
Binalara arsanın cephe aldığı, yolun kırmızı kotuna (Ham yollarda, hazırlanan ve onaylanan yol profiline göre, bitmiş yolun kaplama üst kotudur. ) göre ve yolun yüksek tarafına rastlayan bina kenarı hizasındaki tretuvar seviyesinden (bordür tası üst seviyesinden) kot veriliypr.

Tretuvar seviyesi, yol seviyesinin (0.18) m. üstü olarak kabul ediliyor. Kot farkı, iki nokta arasındaki yükseklik farkı olarak ifade ediliyor. Peki Kot farkı nasıl bulunur? Kot farkı nasıl hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı…

Harita birimlerinde, imar ve kadastro projelerinin hazırlanması için kullanılan,ifraz/tevhid, ada ve parsel oluşturma, yol dengelemesi, karmaşık nokta işlemleri, paftalama ve ölçü krokisi hazırlama gibi işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlamak üzere birçok program geliştiriliyor. Bu programlar kullanılarak kot farkı hesaplaması da yapılabiliyor.

Programlar kullanılırken; Arazi ölçümüyle alınan kutupsal değerler kullanılarak noktaların kot ve koordinat değerleri hesaplanıyor.

Hesaplamaların yapılabilmesi için yatay açı, yatay mesafe, kot farkı, reflektör yüksekliği ve alet yüksekliği verilerinin uygun şekilde girilmiş olması gerekli oluyor.

Kot altı ev ne demek?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com