Gayrimenkul bağış sözleşmesi nasıl yapılır?

gayrimenkul-bagis-sozlesmesi-nasil-yapilir

Taşınmaz malların mülkiyet devir işlemi bağış yoluyla yapılabiliyor. Peki gayrimenkul bağış sözleşmesi nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Gayrimenkul bağış sözleşmesi nasıl yapılır?
Bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesine bağış adı veriliyor. Taşınmaz malların mülkiyet devir işlemi bağış yolu ile de yapılabiliyor.

Tapu bağışlama işleminde bağışı yapan kimse, bağışı kabul eden kişiye bir takım mükellefiyetler yükleyebiliyor. Bu mükellefiyetler bir şeyi yapma ya da bir şeyi yapmaktan kaçınma olabiliyor.

Bağışlayan, bağışlananın kendisinden önce ölmesi durumunda, bağışlama konusunun kendisine dönmesi koşulunu koyabiliyor.Bağışlama konusu, taşınmaz mala veya taşınmaz üzerindeki bir ayni hakka ilişkin ise, bağışlayana dönme koşulu tapu siciline şerh verilebiliyor. Gayrimenkul bağış sözleşmesi örneği aşağıda yer alıyor:

Gayrimenkul bağış sözleşmesi örneği..

1. TARAFLAR : Bir tarafta ………………………………………… adresinde oturan …………………………… (bundan böyle ‘Bağışlayan’ olarak anılacaktır) ile diğer tarafta …………………………….. adresinde oturan ………………………………….. (bundan böyle ‘Bağışlayan’ olarak anılacaktır.) arasında aşağıdaki şartlarla bir bağışlama sözleşmesi yapılmıştır.

2. SÖZLEŞMENİN KONUSU
Madde 1) İşbu sözleşmenin konusu, mülkiyeti Bağışlayana ait …………lerin/ların bağışlanandan herhangi bir karşılık almadan bağışlanmasıdır.

3. BAĞLAYICI MADDE
Madde 2) Bağışlayan, 1. maddede belirtilen …….leri/ları bağışlanana bağışlamış olup, bahse konu
…….leri/ları …./…../….. teslim …….adresinde teslim edecektir. Bağışlanan bunları bağışlama olarak kabul etmiştir.

Yukarıda belirtilen örnek şablon üzerinde yazılarak Bağışlama sözleşmesi hazırlanıyor.

Gayrimenkul bağışında tapu harcı!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com