Taşınmazdan genel yola çıkmak için yeterli geçidi olmayanlar bir geçit hakkı tanınmasını komşularından isteyebiliyor. Geçit hakkı tesisi için bir dilekçeyle dava açılabiliyor. Peki Geçit hakkı davası nerede açılır? diyorsanız işte yanıtı…
Geçit hakkı davası nerede açılır?
Geçit hakkı, bir şahıs veya taşınmaz lehine kurulabiliyor. Şahıs, gerçek kişi olabildiği gibi tüzel kişi de olabiliyor.
Paylı mülkiyette bir paydaşın tek başına bu hakkı tesis etmesi mümkün olmaması nedeni ile tüm paydaşların işleme katılmaları gerekiyor.
Medeni Kanun gereğince geçit hakkı, arsa ve arazi sahiplerinin yasal hakları arasında yer alıyor. Taşınmazından genel yola çıkmak için yeterli geçidi bulunmayan malik, tam bir bedel karşılığında bir geçit hakkı tanınmasını komşularından isteyebiliyor.
Bu hak, ilk önce kendisinden bu geçidin istenmesi önceki mülkiyet ve yol durumuna göre en uygun düşen komşuya karşı ve daha sonra bundan en az zarar görecek olana karşı kullanılıyor.
Zorunlu geçit iki tarafın menfaati gözetilerek belirleniyor. Geçit hakkı için bir dilekçe ile başvuru yapılması gerekiyor. Peki Geçit hakkı davası nerede açılır? diyorsanız işte yanıtı…
Geçit hakkı verilmesi davaları Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülüyor. Yetki, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde oluyor.
İrtifak hakkının tapuya tescili nasıl olur?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com