Oturma ruhsatı; ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren belge olarak biliniyor. Peki oturma ruhsatı nereden alınır? diyorsanız işte yanıtı…
Oturma ruhsatı nereden alınır?
Bir yapının belirli kriterlere uygunluğuna göre belediye tarafından verilen onaya oturma ruhsatı adı veriliyor. Oturma ruhsatı başka bir deyişle iskan olarak ifade ediliyor.
Binanın oturma ruhsatı alabilmesi için yangın merpenlerinin ve sığınağın uygunluğu, yapının depreme karşı dayanıklılığı, yangın söndürme tüplerinin yeterli derecede yerleştirilmesi gibi kriterlerin gerekli yönetmeliklere uygun olarak düzenlenmesi zorunlu oluyor.
Bir binanın kat mülkiyeti tapusu alabilmesi için mutlaka oturma ruhsatının alınması gerekiyor. Yapıyı meydana getirmekle yükümlü müteahhit oturma ruhsatı alınması işlemlerini gerçekleştirmesi gerekiyor. Peki oturma ruhsatı nereden alınır? diyorsanız işte yanıtı…
Oturma ruhsatı Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimi tarafından düzenleniyor. Bina oturma ruhsatı alınabilmesi için inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisi bir dilekçe ile Belediyeye başvurması gerekiyor.
Projesine uygun olarak inşa edilmemiş yapılara bina oturma ruhsatı verilemiyor.
Binada iskan yoksa ne olur?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com