Kirada yapılacak yıllık zammın hesaplama formülü Borçlar Kanunu ile açıklanıyor. Peki, mal sahibi kiraya en fazla ne kadar zam yapabilir?
Kiraya en fazla ne kadar zam yapabilir?
Ev veya işyeri kiralayan kiracıların sözleşme süresinin yıllık olarak uzaması halinde, kira bedeline zam yapılıyor. Kirada yapılacak bu zammın hesaplama formülü Borçlar Kanunu ile açıklanıyor.
Kanunen mesken ve işyerinde yapılacak zamlar farklı şekilde hesaplanıyor. Meskendeki kiracının kira parasına enflasyon oranlarından yüksek oranda zam yapılamıyor.
Ancak işyerlerinde bu kural uygulanmıyor. Kanunda yapılan düzenlemelere göre, işyeri sahipleri 2020 yılına kadar kira bedeline istediği oranda zam yapabiliyor.
Yapılacak zam hesabında kira sözleşmesinde yazan esaslara uyulması gerekiyor. Sözleşmede hangi oran belirtilmişse o oran üzerinden zam yapılıyor. Ancak herhangi bir oranın belirtilmemesi durumunda kira bedeline istenilen oranda zam yapabiliyor.
Kira hesabında kullanılan enflasyon oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,98 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,19 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,21 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,14 artış gösterdi.
Hesaplamada bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kullanılması nedeni ile kira artış oranı; Eylül ayı için %6,21 oluyor.
Kira kontratı artış oranı 2015!
Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın