Kentsel dönüşüm kapsamında bir binanın riskli olup olmadığı karot örnekleri alınarak yapılıyor. Peki karot testi nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Karot testi nasıl yapılır?
Karot ile ilgili çalışmalar ilk olarak Almanlar tarafından gerçekleştiriliyor. Almanlar betondan numune almak için yaptıkları araştırmalar sonucunda, şimdilerde karot makinaları olarak adlandırdığımız makinayı icat ediyor.
Bu makine ile, betonu silindir şeklinde delerek, silindir içerisinde kalan ve havuca benzeyen betonu çıkartmayı başarıyor.
Böylece, betonu silindir şeklinde delme işine karot, bu işi karot makinaları ile yapanlara da karotçu ismi veriliyor. İnşaatlarda beton delme, kesme işinin teknik adı karotculuk olarak kalıyor. Peki karot testi nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Karot yöntemi tahribatlı bir yöntem oluyor. Her ne kadar taşıyıcı elemanlarda açılan boşlukların yüksek sağlamlıklı bir harçla kapatılsa da sonuçta taşıyıcı elemanda en az 5cm çapında kesme payı ile birlikte 8-10 cm uzunluğunda boşluklar oluşturuyor.
Karot alınacak yerin tespiti…
Numune alınacak elemanların seçiminde öncelik sırası şu şekilde olmalıdır;
– Yapısal elemanlarla aynı betona sahip yapısal olmayan elemanlar (parapet, bölme duvar, vb.)
– Perde
– Kolon
– Kiriş/Döşeme
Karot alınacak yer mühendislik kaidelerine uygun olarak yapıya en az zarar verecek şekilde seçilmesi gerekiyor. Karot sonuçlarının değerlendirilmesi, konuya hakim bir mühendis tarafından yapılıyor. Karot alımı esnasında emniyet kurallarına dikkatle riayet edilmesi ve elektrik çarpmasına karşı her zaman tetikte olunması gerekiyor.
Binanın riskli olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com