Yangın duvarı nasıl olmalı?

yangin-duvari-nasil-olmali
İki ahşap yapıyı ayıran ve bodrumdan çatı düzeyinin üstüne kadar çıkarak; olası bir yangının birinden ötekine yayılmasını önleyen kalınca kagir duvar yangın duvarı olarak ifade ediliyor. Peki yangın duvarı nasıl olmalı? diyorsanız işte yanıtı…

Yangın duvarı nasıl olmalı?
yangın duvarı ; İki ahşap yapıyı ayıran ve bodrumdan çatı düzeyinin üstüne kadar çıkarak; olası bir yangının birinden ötekine yayılmasını önleyen kalınca kagir duvar oluyor.

Yangın duvarları, yangın sırasında önemli basınç ve gerilmelere maruz kaldığından bu görevi güvenle karşılayacak şekilde boyutlandırılıyor. Peki yangın duvarı nasıl olmalı? diyorsanız işte yanıtı…

Yangın duvarı özellikleri…
Bitişik nizam yapıları birbirinden ayıran yangın duvarları, yangına en az 90 dakika dayanıklı olarak projelendirilir. Yangın duvarlarının cephe ve çatılarda göstermeleri gereken özellikler ilgili maddelerde belirtilmiştir.

Yangın duvarlarında delik ve boşluk bulunamaz. Duvarlarda kapı ve sabit ışık penceresi gibi boşluklardan kaçınmak mümkün değil ise, bunların en az yangın duvarının direncinin yarı süresi kadar yangına karşı dayanıklı olması gerekir.

Kapıların kendiliğinden kapanması ve duman sızdırmaz özellikte olması mecburidir. Bu tür yarı mukavemetli boşlukların çevresi her türlü yanıcı maddeden arındırılır. Su, elektrik, ısıtma, havalandırma tesisatının ve benzeri tesisatın yangın duvarından geçmesi hâlinde, tesisat çevresi, açıklık kalmayacak şekilde en az yangın duvarı yangın dayanım süresi kadar, yangın ve duman geçişine karşı yalıtılır.

Yüksek binalarda, çöp, haberleşme, evrak ve teknik donanım gibi, düşey tesisat şaft ve baca duvarlarının yangına en az 120 dakika ve kapaklarının en az 90 dakika dayanıklı ve duman sızdırmaz olması gerekir.

Yangın güvenlik holü ölçüleri!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com