Bir mal ya da paranın, belirli bir süre içinde emek verilmeden sağladığı gelir “rant” olarak ifade ediliyor. Peki Arazi rantı nedir? diyorsanız işte yanıtı…
Arazi rantı nedir?
Bir mal ya da paranın, belirli bir süre içinde emek verilmeden sağladığı gelir “rant” olarak karşımıza çıkıyor.
Emek sarfetmeden edinilen kazanım olan rant Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından ise “Getirim” olarak ifade ediliyor. İktisatçılar ise rant kelimesinin karşılığını “Doğanın getirisi” şeklinde yapıyor. Peki Arazi rantı nedir? diyorsanız işte yanıtı…
Herhangi bir üretim faktörüne, onu belirli bir istihdam alanında tutmak için gerekli olan miktardan fazla yapılan ödeme; toprağın ve üzerindekilerin kullanımı için ödenen fiyat arazi rantı oluyor.
Rantın varlığını toprak ve toprağın kıt olması ortaya çıkarıyor. Ancak arazinin az olmasıyla, o araziyi kullanacakların da bir bedel ödemesi gerekiyor.
Ödenen bu bedel, ödeyen açısından gider, alan açısından gelir olarak nitelendirilyoir. Rantlar elde edildikleri tabiat kaynağına göre isim alıyor.
Örneğin, verimli toprak rantına diferansiyel rant, arazisi ürün pazarına yakın olanların bu yakınlıktan dolayı aldıkları ranta mevki rantı, toprağında maden olanların elde ettiği ranta maden rantı, şehirde arazisi olupda bundan elde edilen gelire şehir rantı deniyor.
Araziler kaç sınıfa ayrılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com