Medeni Kanun gereğince mirasçılar; mirasbırakanın hısımlığına dayanarak mirasçı olanlar ve atanmış mirasçılar olarak karşımıza çıkıyor. Peki atanmış mirasçı ne demek? diyorsanız işte yanıtı…
Atanmış mirasçı ne demek?
Mirasçılıkta, mirasçıları mirasbırakanın hısımlığına dayanarak mirasçı olanlar ve atanmış mirasçılar olarak karşımıza çıkıyor. Mirasbırakanın hısım mirasçısı olan kimselerin mirasçılıkta, mirasçılık sırası bulunuyor.
Mirasçılık sırası, miras zümresine göre belirleniyor. Peki atanmış mirasçı ne demek? diyorsanız işte yanıtı…
Atanmış mirasçı mirasbırakanın (murisin) ölümü anında mülkiyeti tescilsiz olarak kazanmış oluyor. Bu haliyle kanuni mirasçılardan bir farkı bulunmuyor.
a) Atanmış mirasçılara (mansup mirasçı) mirasçılık belgesi verilmesi:
Vasiyetnamede mirasçı atanmış olup da hakları kanuni mirasçılar ve diğer ilgililer tarafından itiraza uğramamış olan kimseler, itiraz için yapılan tebliğ gününden itibaren bir ay geçtikten sonra mirasçılık sıfatları hakkında kendilerine atanmış mirasçı olduklarını gösterir resmi bir belge verilmesini sulh hakiminden isteyebiliyorlar. Vasiyetnameye itiraz olupta tenkis veya iptal davası açılmış ise bu belge verilmeyip bu davaların sonuçlanması bekleniyor.
b) Kanuni mirasçılara mirasçılık belgesi verilmesi:
Vasiyetnamenin açılmasından sonra talep halinde kanuni mirasçılara mirasçılık belgesi (veraset senedi) veriliyor. Ancak mirasçılık belgesinde kanuni mirasçılarla beraber vasiyetnameden de söz edilerek atanmış mirasçının gösterilmesi gerekiyor.
Yasal mirasçılar mirası reddederse ne olur?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com