Devren kiralık olarak da bilinen; kiracının devir hakkı ile ilgili yasal hükümler Borçlar Kanunun 323. maddesinde yer alıyor. Peki Devren kiralama nasıl oluyor? diyorsanız işte yanıtı…
Devren kiralama nasıl oluyor?
Kira sözleşmesi, taşınmaz mal sahibi ve kiracısı tarafından yapılan anlaşma oluyor. Borçlar Kanunu bu sözleşmeyi imzalayan taraflara birtakım hak ve sorumluluklar yüklüyor.
Kiracının hakları arasında, kiraladığı taşınmazı tekrar kiraya vermek yer alıyor. “Devren kiralık” olarak ifade edilen bu uygulamada, kira ilişkisi kendisine devredilen kişi, kira sözleşmesinde kiracının yerine geçiyor.
Kiracının, kira devir hakkını kullanabilmesi için, gayrimenkul sahibinden yazılı izin alması gerekiyor. Devren kiralık olarak da bilinen; kiracının devir hakkı ile ilgili yasal hükümler Borçlar Kanunun 323. maddesinde yer alıyor.
Borçlar Kanunu kiracının devir hakkı:
Madde 323:
Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemez. Kiraya veren, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamaz.
Kiraya verenin yazılı rızasıyla kira ilişkisi kendisine devredilen kişi, kira sözleşmesinde kiracının yerine geçer ve devreden kiracı, kiraya verene karşı borçlarından kurtulur.
İşyeri kiralarında devreden kiracı, kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla iki yıl süreyle devralanla birlikte müteselsilen sorumlu olur.
Kiracının kiracısı nasıl olur?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com