Miras işlemlerinde karşılaşılan işlemler arasında iştirakin feshi de yer alıyor. Peki İştirakin feshi nedir? İştirakin feshi nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
İştirakin feshi nedir?
İştirakin feshi, elbirliğinin bozulması olarak da ifade ediliyor. İştirakin feshi, tapuda yapılacak “akitsiz işlemlerden” biri oluyor.
Sözlüklerde “iştirak” kelimesinin karşılığı “ortaklık, ortak olma, paydaşlık” oluyor. İstirakin feshi de miras veya başka nedenlerle oluşan ortaklığın bozulması ve hissedarlığa geçişi tanımlıyor.
İştirakin feshi, iştirak halinde bulunan taşınmazın, iştirakin bozularak hissedarlık esasına geçilmesi oluyor.İştirakin feshi için tüm hissedarların veya iştirakçilerin isteğinin bu yönde olması ya da mahkemece bu yönde karar verilmesi gerekiyor.
İştirakin feshi için istenen evraklar…
Tapuda, iştirakin feshi ya da elbirliğinin bozulması için bazı belgeler istenmektedir:
1) İşleme konu taşınmaz mala ait, tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı,
2) Taraf/Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numarası,
3) İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.
c)Tescil İstem Belgesinin Yazım Örneği
İştirakin feshi tapu senedi yazım örneği
Taşınmaz verasette iştiraklı olarak Ayşe Yılmaz, Kadir Yılmaz ve Esen Yılmaz adlarına kayıtlı iken, Gölbaşı Sulh Hukuk Hakimliğinin 01.07.1999 tarih ve 1998/420-444 sayılı veraset vergisine istinaden iştirakin (elbirliği) bozularak müşterek (paylı) mülkiyet olarak tescil edildi.
İştirakin feshi davası dilekçe örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com