Kuru mülkiyetin devri!

kuru-mulkiyetin-devri

Kuru mülkiyet; gayrimenkulün yararlanma hakkının başkasında olduğu durumlarda, mal sahibinin ilgili gayrimenkul üzerindeki sahiplik durumu olarak karşımıza çıkıyor. Peki kuru mülkiyetin devri nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Kuru mülkiyetin devri!
İntifa Hakkı kullanım hakkı olarakta biliniyor. Mülkiyet üzerinde intifa hakkı olan kişi hakkından vazgeçerek tesis etmiş olduğu intifa hakkından vazgeçebiliyor, kaldırabilir yada bu hak ölüm durumunda son bulabiliyor.

Kuru mülkiyet ise intifa hakkı sahibinin bulunduğu bir taşınmazda mülkün öz sahibi oluyor. İntifa hakkı bulunan kişi vefat ettiğinde, emlakın mülkiyeti hukuken kuru mülkiyet sahibine tam mülkiyet olarak kalıyor.

Herhangi bir taşınmaz malın intifa hakkı ayrı kuru mülkiyeti ayrı kişilerde olabiliyor. Taşınmaz mallarda bu durum tapu kütüğüne tescil ediliyor. İntifa hakkı ayni bir hak olarak biliniyor ve mülkiyet hakkı gibi korunuyor.

Dolayısıyla intifa hakkı sahibi bu taşınmaz malın mülkiyetini devretmek dışında her türlü tasarrufu yapabiliyor. İster kiraya veriyor, ister kendi kullanıyor, isterse boş tutuyor. Peki kuru mülkiyetin devri nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Kuru mülkiyet sahibi olan kişinin vefatından sonra, kuru mülkiyet hakkı eşine devredilebiliyor.

İntifa hakkı ve kuru mülkiyet arasındaki farklar neler?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com