Halanın mirası kime kalır?

halanin-mirasi-kime-kalir

Miras, bir kimsenin ölümünden sonra sahip olduğu taşınır ve taşınmaz malların tümüne deniyor. Miras, mirasbırakanın yasal mirasçılarına intikal edebiliyor. Peki halanın mirası kime kalır? diyorsanız işte yanıtı…

Halanın mirası kime kalır?
Miras, bir kimsenin vefatından sonra sahip olduğu taşınır ve taşınmaz malların tümü olarak ifade ediliyor. Miras, mirasbırakanın yasal mirasçılarına kalıyor.

Yasal mirasçılar arasında, mirasçılık sırası bulunuyor. Bu sıra, hayatta olan kimselere göre şekilleniyor. Örneğin vefat eden kimsenin gerisinde çocuklar ve eş kalmışsa; eşin payı 1/4 oluyor. Çocuklar da kalan hisseye eşit olarak mirasçı oluyor. Çocukların yerini o çocuktan olan torunlar alıyor.

Ancak; Geride çocuk olmayıp mirasçı olarak anne baba ve eş kalmışsa; eşin payı 1/2’dir. Ölen anne babanın yerini o anne babadan olan kardeşler alıyor.

Eğer anne baba ve kardeş de yoksa, büyükanne ve büyükbaba mirasçı oluyor ve bu durumda eşin payı 3/4’tür. Peki halanın mirası kime kalır? diyorsanız işte yanıtı…

Amcanın, hala, teyze veya dayının vefatı halinde, eşi varsa ve çocukları yoksa eş; önce mirasta 1/2 hak sahibi oluyor. Ayrıca anne ve babasının hayatta olmaması halinde; kardeşler arasında kalan 1/2 miras pay ediliyor.

Ölen kardeşin miras payı kendi çocukları arasında pay ediliyor. Böylece, haladan yeğene miras kalabiliyor.

Gelin kayınpederinden miras alabilir mi?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com