Konkordato ne demek?

konkordato-ne-demek

Konkordato ile ilgili yasal hükümler İcra İflas Kanunu kapsamında açıklanıyor. Buna göre Konkordato ne demek? Konkordato süresi tapuya işlenir mi? diyorsanız işte yanıtı…

Konkordato ne demek?
Konkordato, borçlu ile alacaklı arasında yapılan anlaşma olarak tanımlanıyor. Konkordato; borçlunun alacaklılarıyla anlaşmak suretiyle mahkeme kararıyla giriştiği bir tasfiye yolu oluyor.

Ticaret mahkemesinin onayladığı bu anlaşmada alacaklılar, alacaklarının belli bir bölümünden feragat eder ya da vadesi gelmiş borçların vadesi uzatabiliyor.

Konkordato süresi tapuya işleniyor. Tapu kütüğüne işlenen bu şerh bulundukça malikin ilgili gayrimenkul üzerinde tasarruf hakkı bulunmuyor.

Alacaklılar haklarını konkordato tasfiye memurları ve alacaklılar kurulu aracılığıyla kullanıyor. Konkordato tasfiye memurları ve alacaklılar kurulu konkordato talebi hakkında karar veren alacaklılar tarafından seçiliyor. Konkordato tasfiye memuru icra mahkemesinin seçime ilişkin kararı onaylamasından sonra göreve başlar. Konkordato komiseri de tasfiye memuru olabiliyor.

Türk Medeni Kanunu’nda konkordatoya konuya ilişkin açıklama 1010. maddede şu şekilde ele alınıyor;

MADDE 1010.- Aşağıdaki sebeplere dayanan tasarruf yetkisi kısıtlamaları, tapu kütüğüne şerh verilebilir:
1. Çekişmeli hakların korunmasına ilişkin mahkeme kararları,
2. Haciz, iflâs kararı veya konkordato ile verilen süre,
3. Aile yurdu kurulması, artmirasçı atanması gibi şerh verilmesi kanunen öngörülen işlemler.
Tasarruf yetkisi kısıtlamaları, şerh verilmekle taşınmaz üzerinde sonradan kazanılan hakların sahiplerine karşı ileri sürülebilir.

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com