Kira bedelinin hala tahsil edilememesi durumunda kira alacağı davası açılabiliyor. Peki kira alacak davası hangi mahkemede açılır? diyorsanız işte yanıtı…
Kira alacak davası hangi mahkemede açılır?
Gayrimenkul kiralamalarında kiracı, kira bedelini ödemekle sorumlu oluyor. Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle sorumlu oluyor.
Kanunen kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebiliyor.
Kiracıya verilecek süre en az 10 gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az 30 gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlıyor.
Kira bedelinin hala tahsil edilememesi halinde ise kira alacağı davası açılabiliyor. Peki kira alacak davası hangi mahkemede açılır? diyorsanız işte yanıtı…
Kira alacağı davalarında mahkemenin görevi yıllık kira bedeline göre tespit ediliyor. Buna göre davanın Sulh ya da Asliye Hukuk Mahkemesinde açılması gerekiyor.
Kanunen Kira ilişkisinden doğan alacak davaları da dahil olmak üzere tüm uyuşmazlıkları konu alan davalar Sulh Hukuk Mahkemesinde görülüyor. Ancak Yargıtayın almış olduğu karara göre bu dava kira bedelinin miktarına göre Asliye Hukuk Mahkemesinde de açılabiliyor.
Kira alacak davası nasıl açılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com