Kira alacak davası nasıl açılır?

kira-alacak-davasi-nasil-acilir

Taşınmazını kiraya veren kimseler, kira bedelini tahsil edememeleri halinde kiracıya karşı dava açabiliyor. Peki
kira alacak davası nasıl açılır? diyorsanız işte yanıtı…

Kira alacak davası nasıl açılır?
Taşınmaz mal kiralamalarında kiracılar, kira bedelini zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödemekle yükümlü oluyor. Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödüyor.

Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebiliyor.

Gayrimenkulünü kiraya veren kimseler, kira bedelini tahsil edememeleri halinde kiracıya karşı dava açabiliyor. ira alacağı davası ile mal sahibi kiracıda kalan kira bedellerini alabiliyor.Peki kira alacak davası nasıl açılır? diyorsanız işte yanıtı…

Kira alacağı davalarında mahkemenin görevi senelik kira bedeline göre belirleniyor. Buna göre davanın Sulh ya da Asliye Hukuk Mahkemesinde açılması gerekiyor. Kira alacağı dava dilekçesi örneği şu şekilde sıralanıyor:

Kira alacağı davası dilekçe örneği:

…………………. MAHKEMESİNE

DAVACI :…….
VEKİLLERİ :…….
DAVALI :…….

KONU : Temerrüt nedeniyle tahliye ve kira alacağı

DAVANIN DEĞERİ : …….-TL.

AÇIKLAMALAR :1-Müvekkilimiz ……. başlangıç tarihli ve ……. süreli sözleşmeyle davalıya ……. adresindeki mesken vasıflı taşınmazını kiralamış bulunmaktadır.

2-Davalının ……. aylarına ait aylığı ……. den toplam ……., kira bedeli borcunu ödememesi üzerine , ……. Noterliğinin ……. günlü ……. yevmiye nolu ……. ödeme süresini içeren temerrüt ihtarnamesi keşide edilerek kira borcunu ödemesi istenilmiş ise de ihtarname ……. tarihinde tebliğ edilmesine rağmen neticesiz kalmış,davalı kira borcunu ödemeyerek temerrüde düşmüştür.

3-Ayrıca davalı ……. ayına ait ……. kira bedeli borcunu da bugüne kadar ödememiş bulunmaktadır.

YASAL NEDENLER : BK,HUMK,sair alakalı mevzuat.

KANITLAR : Kira sözleşmesi,ihtarname,

CEVAP SÜRESİ : 10 Gündür

İSTEM SONUCU : Bu nedenlerle gönderilen ihtarnameye rağmen kira borcunu ödemeyerek temerrüde düşen davalının ……. adresindeki mecurdan TAHLİYESİNE, birikmiş kira bedelleri borcu toplamı ……. yla ……. ihtarname gideri alacağının dava tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte davalıdan TAHSİLİNE , yargılama giderinin davalıya yükletilmesine, 1136 Sayılı Avukatlık Kanununun 4667 Sayılı Kanunla değişik 164/son fıkrası uyarınca karşı taraf vekalet ücretinin Avukat olarak adımıza hükmedilmesine karar verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz.

DAVACI VEKİLLERİ

…….

Kira borcuna itiraz dilekçesi örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com