18 Mayıs 2012 tarihinde Tapu Kanunu kapsamında yapılan değişiklik ile birlikte yabancıların gayrimenkul edinimindeki uygulama değişti. Peki, bu değişikliğe göre yabancıların gayrimenkul edinmesi mümkün mü?
Yabancıların gayrimenkul edinmesi mümkün mü?
18 Mayıs 2012 tarihinde Tapu Kanunu kapsamında yapılan değişiklik ile birlikte yabancıların gayrimenkul edinimindeki uygulama değişti. Mevcut uygulamada yabancı ülkelerde Türk vatandaşlarına olumlu veya olumsuz nasıl bir uygulama yapılıyor ise o ülkenin Türkiye’deki vatandaşlarına aynı uygulamanın yapılıyordu.
Ancak bu tarihte yapılan değişiklik ile söz konusu karşılıklılık şartı kaldırıldı. Yabancı uyruklu vatandaşlar kanuni sınırlamalara bağlı kalmak şartı ile Türkiye’de gayrimenkul satın alabiliyor.
Gerekli belgeler:
a)Taşınmazın Tapu Senedi Belgesi veya köy/mahalle, ada, parsel, bina, bağımsız bölüm bilgisi,
b)Kimlik belgesi veya pasaport (Gerektiğinde tercümesi ile birlikte),
c) İlgili Belediyeden, taşınmazın ”Emlak Rayiç Değeri Belgesi”nin alınması,
d)Binalar için (konut, işyeri… vb.) zorunlu deprem sigortası poliçesi,
e)Satıcının 1 adet, alıcının 2 adet fotoğrafı (son 6 ay içinde, 6×4 ebadında).
f) Türkçe bilmeyen taraf varsa yeminli tercüman,
g)Yurt dışında düzenlenen vekaletname ile işlem yapılması halinde, tercümesiyle beraber vekaletnamenin aslı veya onaylı örneği.
Ödenecek harçlar:
a) İlgili Belediyeden alınan ”Emlak Rayiç Değeri”nden az olmamak üzere satış bedeli üzerinden, hem alıcı hem satıcı tarafından tapu harcı ödenir. (492 sayılı Harçlar Kanununa göre belirlenen tapu harcı oranı %2’dir.)
b) Yöresel olarak belirlenen döner sermaye ücreti ödenir. (2015 yılı için en fazla 82,5 x 2.5 TL )
c) 2644 sayılı Tapu Kanununun 35 inci maddesine göre yapılan mülkiyeti devir borcu doğuran işlemlerde hizmet bedeli, işlem sırasında ve işlem için belirlenen döner sermaye bedeline ilave maktu olarak tapu müdürlüğünce tahsil edilir.(2015 yılı için: 385 TL)
Türkiye’de yabancıların taşınmaz edinimi rehberi!
Işıl Seren KEKSİN/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın