Kira şerhi tesisi!

kira-serhi-tesisi

Tapu kütüğünde, mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması için tapuya şerh konulabiliyor. Peki kira şerhi tesisi nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Kira şerhi tesisi!
Kira akdinin şekline ilişkin herhangi bir şart olmadığı için noterler tarafından düzenlenen veya taraflar tarafından düzenlenen kira akdi tapuya şerh ettirilebiliyor.

Kira şerhi, kira akdinin tapu kütüğünün şerhler sütununa işlenmesi ile oluyor. Kira akdi, noter tarafından düzenlenmiş ve mülk maliki tarafından tapuya şerh için yetki veilmişse kiracının da talebi doğrultusunda kira akdi tapuya şerh ettirilebiliyor.

Kira şerhi tesisi…
Şerh tesisi için gerekli belgelerin temin edilmesi ve harç yatırmak gerekiyor.

Kira şerhi için gereken evraklar…

– Sözkonusu taşınmaza ait tapu senedi yoksa taşınmazın ada ve parsel numarasını belirten belge yahut taşınmazın malikinin sözlü beyanı
– Kira sözleşmesi
– Kira akdindeki imzalar noter onaylı ve şerh yetkisi varsa kiracının istemi
– Noter onayı yoksa ve şerh yetkisi verilmemişse taşınmaz malikinin istemi
– Taraf/Tarafların fotoğraflı nüfuz cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numarası
– İşlem sırasında temsili biri varsa temsiliye ilişkin belge

Kira şerhi tapu harcı 2016..
2016 yılı harç tarifesine göre; 2015 yılında da olduğu gibi adi veya hasılat kira mukavelelerinin tapu siciline şerhinde mukavele müddetine göre hesaplanacak kira toplamı ve mukavele mevcut değilse veya mukavelede müddet belirtilmemişse bir yıllık kira bedeli üzerinden Binde 6,83 oranında harç tahsil edilecek.

Aile konutu şerhi için harç ödenir mi?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com