Tahliye taahhütnamesi dava süresi!

tahliye taahhütnamesi dava süresi

Tahliye davaları Borçlar Kanunu (BK) 260 vd. maddeleri ile 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkındaki Kanun (GKKK) da düzenleniyor. Peki tahliye taahhütnamesi dava süresi nedir?

Tahliye taahhütnamesi dava süresi!
Tahliye taahhütnamesi, gayrimenkul kiralamalarında kiracı tarafından veriliyor. Bu taahhütname kiracının, kiraladığı taşınmazı belli bir tarihte boşaltacağına dair imzaladığı belge oluyor.

Tahliye taahhütnamesinin yasal olarak geçerli olabilmesi için bazı koşullara uygun olarak hazırlanması gerekiyor.

* Yazılı bir şekilde olması,
* İlk kira sözleşmesi yaparken verilmemiş olması,
* Özgür irade ile belirlenmiş bir tahliye tarihini içermesi gerekiyor.

Yukarıdaki özellikleri taşımayan ve kira sözleşmesi yapılırken alınan tahliye taahhütnemeleri geçersiz sayılıyor.

Tahliye davaları ise Borçlar Kanunu (BK) 260 vd. maddeleri ile 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkındaki Kanun (GKKK) da düzenleniyor.Peki tahliye taahhütnamesi dava süresi nedir?

Dava açma süresi; yazılı taahhüt tarihinden itibaren bir ay olarak karşımıza çıkıyor. Kiralayan taahhüt tarihinden itibaren 1 ay içinde ya Sulh Hukuk Mahkemesinde tahliye davası açacak veya aynı 1 ay içinde icra takibi yapılması gerekiyor.

Yargıtay, tahliye taahhüdü ilk kira sözleşmesine bir madde olarak yazılmışsa veya ilk kira sözleşmesi ile aynı tarihi taşıyorsa, kiracı müzayaka durumunda olduğundan geçerli kabul etmiyor. Tahliye taahhütnamesi davası, tahliye davasının açıldığı sulh hukuk mahkemesinin yoğunluğuna göre değişiklik gösterebiliyor.

Tahliye taahhüdü ne zaman icraya konulur?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com