Güneydoğu Bölgesi’nde imar ve inşaya PKK tehdidi!

Güneydoğu'daki yeniden inşaya

Terör operasyonlarının ardından Güneydoğu’da imar-inşa çalışmaları sürerken, müteahhit sıkıntısı süreci yavaşlatıyor. İhalelere PKK’ya yakın müteahhitlerin sızdığı bilgisi nedeniyle ince elenip sık dokunuyor.

Başbakan Binali Yıldırım, pazar günü Diyarbakır’a gidiyor. Bu ziyaret çok önemli zira terör örgütü PKK’nın meskûn mahallerdeki çukur-barikat stratejisinin çökertilmesinden sonra bölgede terörün yol açtığı yaraların sarılması, vatandaş-devlet kucaklaşmasının sağlanması, bölgenin sosyal ve ekonomik açıdan kalkındırılması gerekiyor. Yıldırım, ziyarette yatırım ve teşvik paketini de açıklayacak. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Güneydoğu’da, meskûn mahal çatışmalarıyla terörün yıktığı yerlerdeki imar-inşa çalışmalarının akıbeti merak konusu olmuştu. 81 maddelik Terörle Mücadele Eylem Planı’nın siyasi, idari ve askeri tedbirler içeren ayağına ilişkin bazı adımlar atıldı ancak ekonomik ve sosyal açıdan atılması gereken adımlar var. Yıkılan binaların ve ilçelerin ayağa kaldırılması konusunda bazı sıkıntılar yaşanıyor.

TİTİZ INCELEME
Yetkililere inşa-imar ihalelerine PKK’ya müzahir müteahhitlerin sızdığı bilgisi ulaşınca süreç titiz şekilde incelemeye alındı. PKK’lı müteahhitlerin alamadığı inşaat işlerinde ise terör örgütünün müteahhitleri tehdit ettiği ve işleri yavaşlattığı bilgisi geliyor. İstihbari olarak bu işleri yapacak müteahhitler titiz şekilde incelemeden geçiriliyor. Yüklenici firma sağlam olsa bile taşeron işlerini alanlar güvenlik riski kriterlerine takılabiliyor. Sadece inşa işlerinde değil, 81 maddelik kapsamlı eylem planının uygulanması konusunda da aksaklıklar yaşanıyor. Eylem planıyla görev verilen birçok kamu kurumu birkaç aydır, “Kayda değer yeni bir gelişme yaşanmamıştır” yönünde raporlar geçiyor. FETÖ’nün devletin kritik kurumlarına verdiği tahribat da ortada. Darbe girişimi sonrasında istihbaratın yeniden yapılandırılması yönünde çalışma başlatılmış, Başbakan Yıldırım bunun bir KHK ile hayata geçirileceğini açıklamıştı. İstihbarat konusunda adım beklenirken, bu noktada da önemli bir sıkıntı yaşanıyor. Personel, bu çalışmanın sonucunu ve akıbetlerinin ne olacağını, nereye bağlanacaklarını bekliyor. Bir an önce etkili ve sonuç alıcı adımlar atılması gerekiyor.

HDP’NİN POZİSYONU
TSK’nın Suriye’nin kuzeyindeki operasyonları devam ederken, YPG’nin Türkiye’deki kolu PKK, eylemlerini ve faaliyetlerini artırmış durumda. Terör örgütü PKK, bir yandan da yeni bir sürecin başlayabileceği yönünde mesajlar gönderiyor. Başbakan Yıldırım, soru üzerine, bu konuyu sert şekilde kapatırken, “Çözüm süreci diye bir şey yok. Terör örgütüyle çözüm olmaz. Çözüm millette, bizim muhatabımız millet” demişti. Diğer yandan Suriye’nin kuzeyindeki kazanımlarını kaybetmek istemeyen terör örgütü, İmralı’daki Öcalan’dan bir mesaj alabilmek için propaganda yürütüyor. Ancak Öcalan, mevcut durumda bir inisiyatif üstlenmek ve yeni bir sürece ilişkin mesaj göndermek istemiyor. Tüm siyasi partiler darbeye, dış tehditlere ve teröre karşı ortak mücadele duruşu sergilerken, HDP de pozisyonunu netleştiremiyor. Bölgede yaşayan vatandaşları terör örgütünün kucağına itmemek için devletin ilgili birimleri Güneydoğu’ya odaklanmış durumda…

Habertürk