İstimlak hangi hallerde yapılır?

İstimlak hangi hallerde yapılır

Özel mülkiyete ait bir taşınmaz mala Devlet/Kamu mülkiyeti haline getirilmesi işlemine istimlak deniyor. Peki İstimlak hangi hallerde yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

İstimlak hangi hallerde yapılır?
İstimlak, özel kişilere ait olan gayrimenkullerin kamu yararına hizmet edecek şekilde devlet ya da bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçiren kanuni bir kavram olarak biliniyor.

Kısa tabirle istimlak kamusallaştırma anlamına geliyor İstimlak işleminin yapılmasına çeşitli nedenleri bulunuyor ve bedelinin nasıl hesaplanacağı devlet tarafından tespit ediliyor.

İstimlak işleminin yapılacağı gayrimenkul hak sahibine
istimlaj tebliği gönderiliyor. Peki İstimlak hangi hallerde yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

İstimlak yapılmasının nedenleri…
– Devlet tarafından kamu hizmeti için bir imar yapacağı zaman bu işleme gerek duyulabiliyor. Örneğin metro, park, yol, geçit yapımı gibi alanlar bu hizmetin içine griyor.

– Bazı halk sağlığını tehlikeye sokan taşınmaz mallar olağanüstü durumlar meydana geldiğinde devlet yasaları kullanarak kamusallaştırma kararı alıyor.

Ne zaman bir kamusallaştırma kararı alındığında yasalarla öngürülmüş bir biçimde değer hesaplanıyor, ve bu bedelin nakit ve peşin olarak şartsız biçimde ödenmesi gerekiyor.

İstimlak bedeline itiraz dilekçesi örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com