Türkiye İMSAD’ın Ağustos ayı sektör raporu sonuçları açıklandı. Rapora göre, inşaat malzemesi ihracatı yılın ilk yarısında yüzde 12,5 düşüş yaşadı ve bu düşüş ile birlikte yıllık ihracat 15,9 milyar dolara geriledi.
Son yıllarda büyük mesafeler kat eden Türkiye ekonomisi ve sanayisinin önemini dile getiren Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar, “Sektörün mevcut durumunu inceleyebilmek adına her ay yayınladığımız Sektör Raporu’nun ağustos ayı sonuçları bizlere dikkate alınması gereken önemli veriler veriyor. Ağustos raporunda ihracatta yılın ilk yarısı kademeli bir gerileme yaşandığını görüyoruz. Pazarlardaki bozulma ve sıkıntılar halen etkili olmaya devam ediyor. İhracatta 2016 yılında ülke olarak içerisinde bulunduğumuz durumdan ötürü gerileme yaşandı. Yılın ilk yarısında ihracat yüzde 12,5 düşüş yaşadı ve bu düşüş ile birlikte yıllık ihracat (2015 Haziran – 2016 Haziran arasındaki dönemde) 15,9 milyar dolara geriledi” dedi.
Son dönemde yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerin etkisiyle 21 milyar doların üzerindeki olan inşaat malzemesi sektörü ihracatının 2015’te 17 milyar dolara gerilediğini hatırlatan Başkan Hinginar, “İhracatımızdaki gerileme 2016’nın ilk yarısında da kademeli olarak devam etti. Bu ülkenin sanayicileri olarak, yarattığımız her birim katma değer ile ulusal büyümede büyük bir rol oynuyoruz. 2015’e kadar Türkiye’nin gerçek ihracat şampiyonu sektörüydük. Bölgesel gelişmelerin yanı sıra hedef pazarlardaki ekonomik durağanlıklar ya da gerilemeler de sektörümüzü oldukça etkiledi. İnşaat malzemesi sanayicileri olarak, ibreyi tekrar yukarı yöne çevirebilecek potansiyele ve kapasiteye sahibiz. İhracatımızı 5-10 yıl gibi kısa bir sürede 2-3 katına çıkarabilecek bir sektörüz. Her fırsatta dile getirdiğimiz gibi, sektör olarak bu gücü ve vizyonu kendimizde görüyoruz. Gelişmeleri fırsata çevirmeliyiz, özellikle dış pazarda birlik ve beraberlik göstermeli, paydaş sektörler olarak ortak hareket etmeli, daha gerçekçi hedeflerle yol haritamızı belirlemeliyiz” açıklamasında bulundu.
İnşaat Malzemeleri İhracatı (Yıllık – Milyon Dolar)
Yurtdışı alınan müteahhitlik 2,78 milyar dolar oldu
Türkiye İMSAD tarafından yayınlanan Aylık Sektör Raporu, ağustos ayı değerlendirmesi sektöre ilişkin önemli veriler ortaya koydu. Müteahhitlik sektörünün önemli pazarlarında yaşanan sıkıntılar nedeniyle 2016 yılının ilk yarısında yurtdışında üstlenilen proje tutarı yüzde 66,2 azalarak 2,78 milyar dolar olarak gerçekleşti. Üstlenilen proje sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre 24 adet azalarak 45 projeye indi. Bunlara ilave olarak üstlenilen projelerin ortalama büyüklüğü 2015 yılının ilk yarısında 119,2 milyon dolar iken 2016 yılı ilk yarısında 61,9 milyon dolara geriledi. Türk müteahhitlik sektörü 2016 yılı ilk yarısında zayıf bir performans sergiledi.
Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri
Kaynak; Ekonomi Bakanlığı
En çok müteahhitlik işi Cezayir’de alındı
2016 yılının ilk yarısında en çok proje üstlenilen ülkeler Cezayir, Gana ve Kazakistan oldu. Gana yeni bir pazar olarak ilk üçe girerken, sırayı Rusya ve Azerbaycan takip etti. Özellikle Irak ve Libya ile Körfez ülkeleri gibi geleneksel pazarlarda yeni işlerin alınmasında sıkıntı yaşanırken, çok sayıda pazarda ekonomik büyüme ve inşaat faaliyetleri zayıfladı. Aynı zamanda ikili ilişkilerde yaşanan sıkıntılar da yurtdışı müteahhitlik işlerinin sınırlanmasına yol açtı.
İnşaat sektöründe güven endeksi ağustos ayında 4,7 puan geriledi
İnşaat sektöründe güven endeksi ağustos ayında 4,7 puan birden geriledi. Halihazırda ilk üç ayda da gerileme gösteren güven endeksi ağustos ayında darbe girişiminin devam eden etkileri ile önemli ölçüde düştü. Yılın ilk dört ayında inşaat sektörü güven endeksi 12,8 puan artış gösterirken sonraki dört ayda ise güven endeksi toplam 9,6 puan gerileme yaşadı. Böylece ilk dört ayda görülen güven artışı ve sahip olunan iyimserlik önce durağanlaşarak, sonrasında yaşanan olaylar etkisi ile geriledi. Buna karşın ağustos ayında güven endeksi geçen yılın Ağustos ayı güven seviyesinin 1,9 puan üzerinde kalabilmeyi başardı.
İnşaat Sektörü Güven Endeksi (2010=100)
Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu
Mevcut inşaat işleri seviyesi ağustos ayında 6,6 puan geriledi
Haziran ayında durağanlaşan, temmuz ayında ise önemli bir sıçrama gösteren mevcut inşaat işleri ağustos ayında bu kez önemli bir düşüş gösterdi. Mevsimsellik etkisi ile hareketlenen mevcut işler yaşanan gelişmelerin etkisi ile önemli ölçüde zayıfladı. Bu zayıflama inşaat malzemesi talebini de olumsuz etkilemeye başladı. Mevcut inşaat işleri seviyesi ağustos ayında geçen yılın ağustos ayındaki mevcut işler seviyesinin 2,7 puan altında gerçekleşti.
Son Üç Ay İnşaat Faaliyetleri (2010=100)
Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu
Yeni alınan inşaat işleri seviyesi ağustos ayında 3,4 puan düştü
Nisan ayından bu yana artarak sektörün faaliyetlerini destekleyen alınan yeni inşaat işleri seviyesi ağustos ayında 3,4 puan düşüş gösterdi ve ağustosta yaşanan gelişmelerin bir yansıması olarak yeni iş siparişleri geriledi. Mevcut koşullar içinde yeni siparişlerdeki durağanlığın bir müddet daha süreceği bekleniyor.
Yeni Alınan İnşaat İşleri (2010=100)
Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu
Konut satışları temmuz ayında yüzde 16,0 düştü
Konut satışları temmuz ayında yüzde 16,0 düştü. Böylece satışlarda yıl içinde yaşanan en kuvvetli gerileme temmuz ayında ortaya çıktı. Bayram ve özellikle darbe girişimi satışları olumsuz etkilerken, yıllık toplam satışlar ilk kez temmuz ayı sonunda geçen yılın altında kaldı. Konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,0 düşerek 81.343 adet olurken, birinci el satışlar temmuz ayında yüzde 13,3 azalarak 37.829 adet oldu; ikinci el satışlar ise yüzde 17,8 geriledi. Temmuz ayında ipotekli satışlar ise yüzde 22,8 gerilerken, diğer satışlar da yüzde 12,5 düşmüş ve 57.587 adet oldu.
Darbe girişimi sonrası başlatılan konut kampanyaları ve faiz indirimleri satışları destekleyecek
Darbe girişimi sonrası ortaya çıkan koşullar inşaat ve konut sektörünü de olumsuz etkiledi. Etki özellikle konut satışlarındaki gerilemede daha çok hissedildi. Bu etkilerin azaltılmasına yönelik olarak sektördeki konut üreticileri ağustos ayında uygun satış koşullarının bulunduğu bir konut satış kampanyası başlattı. 48 firma 124 konut projesinin katıldığı kampanyada yüzde 20 peşinat, 120 ay vade ve aylık ortalama faiz yüzde 0,7 olanakları sunuldu. Bu kampanya ile birlikte Türkiye genelinde yer alan projelerde konut satışlarının yeniden canlandırılması hedeflenirken, bu canlanmanın inşaat faaliyetlerini ve inşaat malzemesi satışlarını da desteklemesi bekleniyor.
İnşaat malzemesi sanayi üretimi haziran ayında yüzde 4,0 geriledi
2016 yılı haziran ayında inşaat malzemeleri sanayi üretimi bir önceki yılın haziran ayına göre ağırlıklı ortalama olarak yüzde 4,0 geriledi. 2016 yılı haziran ayında izlenen 26 üründen 18’inde üretim geçen yıla göre gerileme gösterdi. Sekiz üründe üretim geçen yılın üzerinde gerçekleşirken, inşaat malzemeleri sanayi üretimi de haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre düşüş gösterdi. 2016 yılı Ocak-Haziran döneminde ise inşaat malzemeleri sanayi üretimi 2015 yılı Ocak-Haziran dönemine göre yüzde 3,5 arttı.