30 Haziran 2016 dönemindeki ve önceki dönemlerdeki borçlar vergi affı ve borç yapılandırılması kapsamında değerlendiriliyor. Peki Vergi borcu taksitlendirmesi nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Vergi borcu taksitlendirmesi nasıl yapılır?
Vergi affı ve borç yapılandırılması kapsamında 30 Haziran 2016 dönemindeki ve önceki dönemlerdeki borçları kapsıyor. Temmuz ayı içindeki borçlar ise bu yasa kapsamında yer almayacak. Vatandaşlar 31 Ekim 2016 tarihine kadar yapılandırma için başvurabilecekler.
Vergi affı ve yapılandırması kapsamında; vergi, askerlik para cezası, öğrenci kredisi, trafik, köprü ve otoyol para cezalarına 18 aya kadar taksit imkânı getiriliyor. Ayrıca Devlet vatandaşından alacağının sadece anaparasını istiyor. Vergi affında baz alınacak tarih ise 30 Haziran olacak. Haziran da dahil olmak üzere bu tarihten önceki tüm borç ve alacaklar için gecikme faizleri, gecikme zamları yeniden yapılandırılabiliyor.
Borçların kredi kartıyla peşin ya da taksitle ödenmesi mümkün oluyor. Peki Vergi borcu taksitlendirmesi nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Vergi borçları altı, dokuz, on iki veya on sekiz eşit taksitle ödenebiliyor. Tercih edilen taksit sürelerinden daha uzun sürede ödeme yapılamıyor. Taksitle belirlenen ödemelerinde ilgili maddelere göre belirlenen tutarlar şı şekilde;
Altı eşit taksit için (1,045)
Dokuz eşit taksit için (1,083)
On iki eşit taksit için (1,105)
On sekiz eşit taksit için (1.15)
Katsayısı ile çarpılacak ve bulunan tutar taksit sayısına bölünerek ikişer aylık dönemler halinde ödenecek taksit tutarı hesaplanıyor. Tercih edilmiş olan taksit sayısından daha önce borçlar ödenirse, taksit katsayılarında düzeltmeye gidiliyor.
Vergi affı taksitleri gecikirse ne olur?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com