Bağdat Caddesi dönüşümü kiraları uçurdu!

Bağdat Caddesi dönüşümü

İstiklal’deki mağazalardan sonra Bağdat Caddesi’nde kapanan mağazalar da dikkat çekti. Kiraların 250 bin dolara kadar çıktığı caddede şu an 22 dükkân kapalı. Başkan Nuhoğlu, “Dönüşümle beraber kiralar da arttı. Kapatanlar dönüşümle yapılan yeni binalara taşınıyor” diyor

Artan kiralar, kapanan dükkânlar… Son dönemde şöyle ya da böyle, gerek İstiklal Caddesi gerekse de Bağdat Caddesi’deki dükkânlar kapanıyor. Bağdat Caddesi’nde şu an 22 dükkânda kiralık yazısı yer alıyor.
Daralmanın nedenlerini Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’na sorduk. Başkan Nuhoğlu, konuyla ilgili şunları söylüyor: “Bağdat Caddesi’nde yılbaşından bu yana 60’a yakın dükkân kapandı. Çünkü dönüşüm var. Bir yandan binalar yıkılıyor ve dükkânlar mecburen kapanıyor. Fakat binalar tamamlandıkça dükkânlar yeniden açılıyor. Yeni yapılan binalarda da yüksek kiralar var. Diğer taraftan da AVM’ler arttı, Bağdat Caddesi’ne yakın diğer merkezler örneğin Ataşehir’de de aynı mağazalar açıldı. Dolayısıyla Ataşehir’deki buraya gelmez oldu.”

‘İSTİKLAL CADDESİ İLE KARŞILAŞTIRMAYIN’
“Tabii bir de Marmaray’ın henüz banliyö sistemine entegre olmaması sorunu var. Bağdat Caddesi’ne toplu ulaşımla gelmek de kolay değil” diyen Başkan Nuhoğlu, “Bunun yanında nüfusumuz da 506 binden 462 bine düştü. 2010 yılında yapılan bir araştırmada caddede saat 18.00- 19.00 arasında 13 bin kişi geçerken 2015’te bu rakam 6 bine düşmüş. Bağdat Caddesi’nin şu anki durumunu İstiklal Caddesi’yle karşılaştırmamak gerekli. Dönüşümle yenilenen binaların tamamlanması ve Marmaray’ın entegre olmasıyla dinamik yapısına çok kısa süre içinde yeniden kavuşur” diye konuşuyor.

Ünlü caddedeki bir emlakçı ise durumla ilgili şunları anlatıyor: “En büyük değişiklik dükkân kiralarında üç kat artış olması. İnsanların caddeye talebinde bir azalma yok çünkü gelip gezip gidiyorlar. Problem mal sahiplerinde. Dükkânların kapanma sebebi artan kiralar. Bin 800 metrekarelik ünlü bir giyim firması 230 bin dolar ödediği mağazayı kapattı. Şu an aynı bina için istenen kira ise 180 bin dolar. Bağdat Caddesi üzerindeki bir banka ise 150 bin TL kira verdiği lokasyondan çıkarak Bağdat Caddesi’nin ara sokağında 50 bin TL’ye yer kiraladı. Bu durum Bağdat Caddesi’nde dükkân ve mağaza kiralarının daha da aşağıya geleceğini gösteriyor.”

 
’10 BİN LİRA KİRA İSTİYORLAR’
“3 sene önce bölgeye 20-25 ek emsal verilmesi nedeniyle inşaat firmaları buraya üşüştü. 2010 başında metrekare fiyatları maksimum 4 bindi. Şu anda 15 bin oldu. Özellikle denize bakan kısımlarda 20 binleri çoktan aştı. Vatandaş dairesine 10 bin TL kira istemeye başladı” diyen emlakçı, ekliyor: “Vatandaş müteahhitlerden 6-7 bin TL kira bedeli alıp gidip bin 500 TL’ye ev tutuyor diye söylentiler var, ne kadar gerçeği yansıtıyor bilemiyorum.’’

‘TALEPLER FİYATLARI YUKARIYA ÇEKTİ’
Konuştuğumuz cadde sakinleri ise talep artınca ev sahiplerinin de fiyatları tavana çekmiş olduğunu, bu yüzden geri dönüşümün biraz yavaşladığını söylüyor.
Yaklaşık 4-5 ay önce çevredeki inşaatların daha fazla olduğunu kaydeden cadde sakinleri, gürültüden oldukça şikâyetçi. “Bazı inşaat alanları ufak tefek işleri yapılmaması gereken saatlerde yapıyor. Gürültü kirliliğinden bıktık usandık. Özellikle binaları yıkarken ıslatmadılar, tozdan öldük” diyorlar.
Bir cadde sakini ise “Bazen camın önüne oturuyorum, neredeyse otomobilden çok kamyon geçiyor. Eşkıya gibi kullanıyorlar, vızır vızır gidip geliyorlar. Seslerinden durulmuyor. Yaz geldiğinden beri camı açmak kısmet olmadı henüz” ifadesini kullanıyor.

Habertürk