Veraset ilamı ile mirasçılık belgesi aynı mıdır?

Veraset ilamı ile mirasçılık belgesi aynı mıdır
Ölümden sonra geride kalan mirasçıları belirleyen evrak veraset ilamı oluyor. Peki Veraset ilamı ile mirasçılık belgesi aynı mıdır? diyorsanız işte yanıtı…

Veraset ilamı ile mirasçılık belgesi aynı mıdır?

Veraset ilamı ve mirasçılık belgesi aynı şeydir. 4721 Sayılı Medeni Kanun’un 598. Maddesinde belirtilmiştir. 2011 yılının mart ayından önce bu belgeyi sadece Sulh Hukuk Mahkemeleri düzenlemekteydi. Ancak bu tarihte yapılan kanun değişikliğinden sonra artık noterlerde veraset ilamı düzenlemeye yetkili kurumlar olarak gösterildi.

Veraset ilamı çıkarmak isteyen mirasçılara sulh hukuk mahkemelerine ya da noterlere başvurarak kısa sürede bu evrakı temin edebiliyor.

Veraset ilamı için mirasçı bizzat veya avukatı vasıtasıyla başvuru yapabiliyor. Kanunen noterler ve mahkemeler arasında bir ayrım yapmıyor. Kişi her iki kurumdan birine başvuru yapabiliyor. Ancak pratikte ortaya çıkmış ufak bir iş bölümü bulunuyor.

Buna göre mirasçılar arasında yabancılık unsuru var ise yani mirasçılar arasında TC vatandaşı olmayan kimse mevcut ise burada noterler veraset ilamı vermiyor. Bu durumda mirasçıların doğrudan sulh hukuk mahkemesine başvurmaları daha doğru ve sağlıklı oluyor.

Mirasçılık belgesi zamanaşımı süresi!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com