Riskli olarak tespit edilen yapılarda kiracılar oturabiliyor. Peki riskli binalardaki kiracılar ne olacak? İşte riskli binalarda kiracıların durumu…
Riskli binalarda kiracıların durumu!
Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapılar riskli yapı olarak ifade ediliyor.
Yapılan tespitler neticesinde Riskli olduğu tespit edilen yapılar, tespiti yapanlar tarafından (Bakanlığa, belediyelere, il özel idarelerine, büyükşehirlerde büyükşehir belediyelerine, büyükşehir ilçe belediyelerine veya Bakanlıkça lisanslandırılacak, kurum ve kuruluşlar) Müdürlüğe bildiriliyor.
Müdürlük raporları inceliyor, raporlarda eksik veyahut yanlış hususların bulunması halinde raporlar ilgilisine iade edilir, diğer raporlar ise ilgili tapu müdürlüğüne bildiriliyor.
Riskli olarak tespit edilen yapılarda kiracılar oturabiliyor. Peki riskli binalardaki kiracılar ne olacak? İşte riskli binalarda kiracıların durumu…
Kentsel dönüşüm adı altında riskli binalardan anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan binaların; malikleri, kiracıları ve sınırlı ayni hak sahibi olarak bu binaları kullananlar Kanun kapsamında yapılacak yardım ve desteklerden faydalanabiliyor.
Kanunda belirtilen yardım ve desteklerden faydalanabilmenin şartı riskli binanın anlaşma ile tahliye edilmesi olarak karşımıza çıkıyor.
Kentsel dönüşüm kanunu kapsamında kiracılara taşınma masrafları dikkate alınarak bir kereye mahsus olmak üzere kira yardımı yapılabiliyor.
Kiracıların ev satın almak istemeleri halinde Bakanlık ile protokol imzalayan bankalardan alınacak kredilere faiz desteği verilebiliyor.
Kiracıların, kira yardımı alabilmeleri için gerekli belgelerle birlikte İstanbul, İzmir ve Bursa’da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne, diğer illerde ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekiyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com