Kullanım hakkı olarak yer alan kullanım hakkı gayrimenkulü kullanma ve ondan yararlanmayı sağlıyor. Kullanım hakkının tapuya tescili yapılabiliyor. Peki kullanım hakkının tapuya tescili nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
Kullanım hakkının tapuya tescili nasıl olur?
Kullanım hakkı bir diğer ifade ile intifa hakkı, taşınır veya taşınmaz bir malın veya bir hakkın kullanım hakkının bir başkasına devredilmesi ile karşımıza çıkıyor. Kullanım hakkı için taraflar arasında bir sözleşme yapılması gerekiyor.
Ev kullanım hakkında, gayrimenkul sahibine kalan hak, çıplak mülkiyet oluyor ve buna göre evi kullanma, evden yararlanma hakkı intifa hakkı sahibinin oluyor.
Kullanım hakkı konusunun tamamen yok olması ve taşınmazlarda tescilin terkini; yasal intifa hakkı, sebebinin ortadan kalkmasıyla son buluyor.
Peki kullanım hakkının tapuya tescili nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
Kullanım hakkının tapuya tescil edilebilmesi için bazı belgeler gerekiyor. Kullanım hakkının tapuya tescili için gerekli belgeler şu şekilde;
Kullanım hakkının tapuya tescili için gereken belgeler;
1. İntifa hakkı tesis edilecek taşınmaz malın tapu senedi,
2. İntifa hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları,
3. Tarafların birer vesikalık fotoğrafı.
4. İntifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme
kararı.
Kullanım hakkının tapuya tescil işleminin mali yönü;
2016 yılı tarifesine göre; kullanım hakkı tesisinde; ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere bildirilen bedel üzerinden binde 20 oranında harç tahsil ediliyor. İntifa hakkının bedelsiz olarak tanınması halinde ise binde 68,31 oranında harç tahsil ediliyor.
Kullanım hakkı sözleşmesi nereye verilir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com