Yasal mirasçı veya mirasçılar gerekli belgelerle tapu dairesine müracaat ederek miras kalan taşınmazın adına intikal edilmesini isteyebiliyor. Peki Miras kalan evde kim oturur? diyorsanız işte yanıtı…
Miras kalan evde kim oturur?
Miras kalan intikal işlemleri, tapu dairesinde gerçekleştiriliyor. Mirasçı veya mirasçılar gerekli belgeler ile tapu dairesine müracaat ederek miras kalan taşınmazın adına intikal edilmesini isteyebiliyor.
İntikal işleminde tüm mirasçıların bir arada olması halinde mülkiyet hakkı paylı oluyor; fakat tüm mirasçıların intikal işlemi için orada olmaması durumunda ise taşınmaz elbirliği mülkiyeti olarak intikal ediliyor.
Taşınmaz malın intikalinden sonra, kimi paydaşlar tapuyu ayırmayı ya da tapunun satışını talep edebiliyor.Peki Miras kalan evde kim oturur? diyorsanız işte yanıtı…
Miras kalan evde mirasçılardan hangisinin oturacağı kendi aralarında yaptıkları anlaşma neticesinde sbelli oluyor. Miras kalan evde mirasçılardan biri oturuyor ve diğer mirasçıların da oturmak istemesine rağmen; mirasçı çıkmıyorsa bu durum yasal yollarla çözülebiliyor.
Miras kalan evin içinde mirasçılardan oturan varsa ve miras kalan evde oturan mirasçının tapuya şerh edilmiş bir sükna hakkı veya yasal kiracı sıfatı yoksa diğer mirasçılar bu durum karşısında; Kaymakamlığa gidilerek, zilyetliğe tecavüzden tahliyesi için müracaat yapılabiliyor.
Kanunen mirasçılar, mirasın paylaşılmasını isteme hakkına sahip oluyor ve dolayısı ile miras kalan evin satışının yapılması ve payının tahsili için ortaklığın giderilmesi davası açabiliyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com