Arsa ve arazi düzenlemesinde tescil dışı kadastro yollarının imar adalarına isabet ederek yol vasfını kaybetmesi ile oluşan alanlara yoldan ihdas adı veriliyor. Peki yoldan ihdas nasıl yapılır? Yoldan ihdas için gerekli belgeler nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Yoldan ihdas için gerekli belgeler!
Yoldan ihdas, yolun kapanması nedeniyle oluşan taşınmaz malın, düzenlenecek haritaya göre yoldan ayrılarak, bir parsel numarası altında ilgilisine göre belediye, köy, Karayolları Genel Müdürlüğü veya Hazine adına tescili işlemi olarak karşımıza çıkıyor.
Bu işleme yönelik talep adı geçen kamu kurumları tarafından resmi bir yazı ile yapılacağından tescil istem belgesi düzenlemeye gerek görülmüyor. Kadastro müdürlüğünce yapılacak teknik kontrolden sonra bir üst yazı ile üç takım dosya tapu müdürlüğüne gönderiliyor.
Bu dosya içinde kontrol raporu ve tescil bildiriminin bulunması zorunludur. Belediye sınırları içindeki ihdas işlemleri için belediye kararı aranır. Encümen kararı asıl veya belediyece onaylı örnek olmalıdır. Belediye sınırları dışında il özel idaresinin olumlu kararı aranır.
Peki yolda ihda nasıl yapılır? Yoldan ihdas için gerekli belgeler nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Yoldan ihdas için gerekli belgeler…
1. Belediye Başkanlığı veya Köy Tüzel Kişiliğinin 2644 sayılı Tapu Kanununun 21 inci maddesi gereğince ihdas işleminin kontrol ve tescilini talep eden yazısı.
2. Taşınmaz malın bulunduğu yere göre Belediye veya İl Encümeninin olumlu kararı ve bu kararla ilgili belgelerin tasdikli örneği.
3. Serbest çalışan mühendisin mesleğini serbest olarak icra ettiğini Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasından almış olduğu Büro Tescil Belgesi,
4. Serbest çalışan mühendisin iş yapım sözleşmesi veya vekâletname örneği. (Kimlik belgelerinde T.C. kimlik numarasının bulunması zorunludur.)
5. Kadastro Müdürlüklerinden alınan ve işin yapımında kullanılan belgelerin tahsilât makbuzu örneği,
6. Yeni tesis edilen nirengi ve poligon noktalarına ait ölçü, hesap, kroki, koordinat çizelgeleri ve yoldan ihdas haritası,
7. İşlem ile ilgili kadastro gören yerlerde biri asıl olmak üzere üç takım işlem dosyası, kadastro görmeyen yerlerde ise iki takım işlem dosyası, kadastro müdürlüğüne verilir.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com