Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşme yapılırken mal sahibi kiracısından depozito isteyebiliyor. Peki depozito kiraya mahsup edilebilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Depozito kiraya mahsup edilebilir mi?
Taşınmaz mal kiralamalarında söz konusu taşınmazın demirbaşlarının temiz ve bakımlı kullanacağına, zarar verilmeyeceğine dair verilen sözün teminatı olarak depozito veriliyor.
Depozito, bazen 1 aylık kira tutarı, bazen 2 aylık, 3 aylık kira tutarı kadar, hatta mal sahibinden mal sahibine veya kiracının vereceği referansa bağlı olarak depozito miktarı değişebiliyor. Ancak kanunen 3 aylık kirayı geçemiyor.
Yasal olarak verilen depozitonun bir bankaya bloke edilmesi gerekiyor. Kiracıların evi boşaltması durumunda depozitoyu geri alması gerekiyor.
Peki depozito kiraya mahsup edilebilir mi? Depozito kiraya sayılır mı? diyorsanız işte yanıtı…
Güvence bedeli olarakta bilinen depozito, kira bedeli değil; yaşanacak zararların teminatı olarak belirtiliyor. Ancak, kira süresinin sona erdiği dönemde kiracı son kira borcunu ödemediyse; bu borç depozitodan düşürülebiliyor.
Bir problemin yaşanmaması halinde kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlü oluyor.
İşyeri kira depozitosu ne kadar olmalı?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com