İzmir Çevre ve Şehircilik Müdürü Sadettin Varan,”İzmir’in afetlere yönelik karakteristiği, denetimsiz yapılarının oranı, denetimli yapı stokunun fiziksel ve yapısal özellikleri değerlendirildiğinde; nitelikli ‘Kentsel Dönüşüm Uygulamalarının’ İzmir için kaçınılmaz olduğu görülüyor. İzmir genelinde bina yaş ortalaması 25 yıl ve üzeri olup, kaçak yapılaşma Sayıştay raporlarında yaklaşık yüzde 65 olarak tespit edildi” dedi.
İzmir’de; 6306 sayılı Kanun kapsamında toplam 67 hektarlık alanın “Riskli Alan veya Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı” olarak ilan edildiğini vurgulayan Varan, “Bu alanlar içerisinde 540 hektarlık Karabağlar Riskli Alana ilişkin planlama sürecinin ve buna bağlı olarak konut topolojilerinin neler olacağı konusunda Bakanlığımızca çalışmalar devam etmekte. Karabağlar İlçemiz sınırları içerisindeki 540 hektarlık riskli alanın yaklaşık 101.4 hektarlık kısmına ait Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planı Bakanlığımızca resen onaylanmıştır. Planlara ilişkin itirazlar Bakanlığımızca değerlendirilmekte. Onaylanan plan doğrultusunda; 4 bin konut, sosyal donatı alanları oluşturulacak ve 350 bin metrekare alan bölge parkı olarak kente kazandırılacak. Sosyal donatı alanları içinde eğitim alanları, sağlık alanları, spor alanları, otoparklar, yürüyüş yolları, dini tesis alanları, çocuk oyun alanları, kültürel tesisler ve yeşil alanlar yapılacak. Yapını işleri süreci İlbank A.Ş tarafından yürütülecek. Projenin toplam yapım maliyeti yaklaşık 1 milyar lira. Bu projemiz hayata geçirildiğinde; İzmir’deki kentsel dönüşüm çalışmalarına ivme kazandıracak, bulunduğu bölgeyi İzmir’in nefes alacağı cazibe merkezi haline getirecek örnek bir proje olacaktır” dedi.
18 aya kadar kira yardımı
Riskli yapılarda 18 aya, riskli alanlarda ise 36 aya kadar kira yardımı yapılabildiğini vurgulayan Varan, “Kanun kapsamında kredi kullanacak gerçek veya tüzel kişilerin bankalardan kullanacağı kredilere; Devlet tarafından faiz desteği verilmekte. 22.02.2016 tarihinde 9271 adet binanın riskli yapı tespiti yapılmış olup bu yapılarda konut ve işyeri olmak üzere toplam 21.263 adet bağımsız birim yer alıyor. Bu kapsamda; İzmir ili genelinde 13.01.2016 tarihi itibari ile kira yardımlarından yaklaşık 12 bin kişi yararlandı” dedi.
“Yaşama hakkı mülkiyet hakkından önce gelir”
Yıl başı itibariyle ‘Onaylanan Faiz Desteği’nin konut ve işyerleri için yaklaşık 35 milyon lira olduğunu kaydeden İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Sadettin Varan, “6306 sayılı Kanun, vatandaşlarımızın hak kaybına uğramaması ve mağdur olmaması temelinde gönüllülük esasına dayalı, insanın yaşama hakkını önde gören, afet odaklı bir kentsel dönüşüm hareketinin uygulamasıdır. 6306 sayılı Kanun’un özünde, en önemli insan hakkı olan Yaşama hakkını güvence altına almak vardır. Kanun kapsamında yaşama hakkını temin için mülkiyet hakkına müdahale edilmesi gerekmekte ise de, yaşama hakkının mülkiyet hakkından önce geldiği tartışmasızdır” diye konuştu.
Kadir KEMALOĞLU/Yeni Asır