Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak vergiye tabi oluyor. İşte gayrimenkul sermaye iradı stopaj oranı 2016…
Gayrimenkul sermaye iradı stopaj oranı 2016!
Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak vergiye tabi oluyor.
Vergi, bir önceki sene içerisinde elde edilen kira gelirleri için ödeniyor. Buna göre, 1 Ocak – 31 Aralık 2015 tarihlerinde elde edilen gayrimenkul kira gelirleri için vergi ödenmesi gerekiyor.
Yılda iki eşit taksit halinde ödenmesi gereken gayrimenkul sermaye iradının ilk taksiti Mart ayında ikinci taksiti ise Temmuz ayında ödeniyor.
Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden stopaj (gelir vergisi kesintisi/tevkifat) yapmak zorunda oluyor.
Ancak bu kesintinin kimden yapılacağı anlaşmazlıklara sebep olabiliyor. İşte gayrimenkul sermaye iradı stopaj oranı 2016…
Gayrimenkul sermaye iradı stopaj oranı 2016…
Kiracı olan bu kişi ve kuruluşlar, yaptıkları kira ödemelerinin brüt tutarı üzerinden yüzde 20 oranında gelir vergisi kesintisi yapmak zorund oluyor.
Bu vergi kesintisi, gelecek aylara veya yıllara ait olmak üzere peşin ödenen kira bedeli üzerinden de yapılacaktır. Örneğin; 3 aylık veya 1 yıllık işyeri kirası peşin tahsil edildiğinde, bu durumda peşin tahsil edilen kiranın tamamı vergi kesintisine tabi tutuluyor.
Kiracı, basit usulde vergilemeye tabi bir mükellef ise, vergi kesintisi yapma yükümlülüğü bulunmadığından, kira ödemesi üzerinden vergi kesintisi yapmıyor.
Kiraya verilen gayrimenkulün hem konut hem de işyeri olarak kullanılması halinde ise; kiralanan yerin tamamı veya bir kısmı işyeri olarak kullanıldığı sürece,kira bedelinin tamamı vergi kesintisine tabi oluyor.
Kira stopajını neden kiracı öder?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com