Bedelsiz edinilen gayrimenkulün kira gelir vergisi!

Bedelsiz edinilen gayrimenkulün kira gelir vergisi

Taşınmaz malların kiraya verilmesinden bir takvim yılında elde edilen hasılatın belirlenen istisna tutarını aşması halinde kira gelir vergisi mükellefi olunuyor. Peki bedelsiz edinilen gayrimenkulün kira gelir vergisi var mı? diyorsanız işte yanıtı…

Bedelsiz edinilen gayrimenkulün kira gelir vergisi!
Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor ve belli koşullarda gelir vergisine tabi oluyor.

Kira gelirinde gelirin elde edilmesi, tahsil esasına bağlanmış olarak karşımıza çıkıyor. Tahsil esasına göre kira gelirinin vergiye tabi olması için nakden veya ayni olarak tahsil edilmiş olması gerekiyor.

Gayrimenkulünü 2015 yılı içerisinde kiraya veren kişilerin, 2016 yılında kira gelir vergisi ödemeleri gerekiyor. Her yıl yeniden belirlenen kira gelir vergisi istisna sınırı 2016 yılı için meskenlerde 3 bin 600 TL , işyerlerinde 29 bin TL olarak belirlendi. Bu sınırı aşanların kira gelir vergisi ödemesi gerekiyor

Peki bedelsiz edinilen gayrimenkulün kira gelir vergisi var mı? diyorsanız işte yanıtı…

Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, “emsal kira bedeli esas alınıyor. Buna göre;

– Gayrimenkulün bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılması,
– Kiraya verilen gayrimenkulün kira bedelinin emsal kira bedelinden düşük
olması hallerinde emsal kira bedeli esası uygulanıyor.

Kiraya verilen bina ve arazilerde emsal kira bedeli, varsa yetkili özel makamlarca veya mahkemelerce saptanmış kira bedeli oluyor.

Bina veya arazi dışında kalan mal ve haklarda emsal kira bedeli, bunların maliyet bedelinin yüzde 10’udur. Bu bedel bilinmiyorsa, Vergi Usul Kanununun servetlerin değerlemesi hakkındaki hükümlerine göre belli edilen değerlerinin yüzde 10’u olarak kabul ediliyor.

Evin öğrencilere kiraya verilmesi halinde kira gelir vergisi!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com