Ev ve işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibi kiracısından depozito adı altında güvence bedeli alabiliyor. Peki kira depozitosu ne zaman iade edilir? diyorsanız işte yanıtı…
Kira depozitosu ne zaman iade edilir?
Gayrimenkul kiralamalarında; kullanım sırasında ve o mülkün tahliyesinden sonra gayrimenkul sahibine ödenecek, zarar ve ziyanı tazmin için alınan miktar depozito olarak ifade ediliyor.
Depozito, kiracı tarafından gayrimenkul sahibine veriliyor. Güvence bedeli olarak nitelendirilen depozito ile ilgili esaslar Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor.
Kanunen, konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence 3 aylık kira bedelinden yüksek olamıyor.Buna göre kira bedelinizin 1.000 TL olduğunu düşünelim. Gayrimenkul sahibi 3.000 TL’den yüksek depozito talep edemiyor.
Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırıyor. Kıymetli evrakı ise bir bankaya depo ediyor. Peki kira depozitosu ne zaman iade edilir? diyorsanız işte yanıtı…
Kira kontratının sona ermesi halinde kiracının herhangi bir zarara neden olmaması ve kira borcunun da kalmaması halinde mal sahibi tarafından depozitonun kiracısına geri ödenmesi gerekiyor.
Ev sahibi ile kiracı arasında belirlenen evin demirbaşlarına, yönetim giderlerine ve apartman aidatına ilişkin konularda problemin olması halinde kiracı depozitosunu geri alamıyor.
Ev sahibi depozitomu vermiyor ne yapabilirim?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com