Ev sahibi depozitomu vermiyor ne yapabilirim?

Ev sahibi depozitomu vermiyor ne yapabilirim

Kiralama sonunda herhangi bir zararın yaşanmaması halinde kiracıya depozitonun iade edilmesi gerekiyor. Peki Ev sahibi depozitomu vermiyor ne yapabilirim? diyorsanız işte yanıtı…

Ev sahibi depozitomu vermiyor ne yapabilirim?
Mesken, işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesine istinaden kiracıdan depozito ödenmesi de istenebiliyor.

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini geçmemesi gerekiyor.

Kira sözleşmesi sona erdiğinde kiracının herhangi bir zarara neden olmaması ve kira borcunun da kalmaması halinde mal sahibi tarafından depozitonun kiracısına geri ödenmesi gerekiyor. Peki Ev sahibi depozitomu vermiyor ne yapabilirim? diyorsanız işte yanıtı…

Herhangi bir zararın yaşanmaması halinde depozitoyu geri alnımıyorsa ev sahibine icra mahkemesine başvurararak yasal süreç başlatılabiliyor. Konu ile ilgili Yargıtay kararı örneği aşağıda bulunuyor:

T.C. YARGITAY
3.Hukuk Dairesi
Esas: 2007/3101
Karar: 2007/3517
Karar Tarihi: 13.03.2007

İTİRAZIN İPTALİ DAVASI – KİRA DEPOZİTOSUNUN NİTELİĞİ VE İADE YÜKÜMLÜLÜĞÜ – DEPOZİTO BEDELİNİN İADESİNE İLİŞKİN ÖZEL HÜKÜM – EKSİK İNCELEME

ÖZET: Kira depozitosu bir miktar para ise (güvence parası), mülkiyetin intikali konusunda taraflar arasında bir anlaşma olmasa dahi kiraya verenin mal varlığına dahil olur. Kiralayan kira sözleşmesi sona erdiğinde alacağını güvence parasından mahsup eder. Kalanın kiracıya iadesi zorunludur.

(2004 S. K. m. 67) (818 S. K. m. 248)

Dava: Dava dilekçesinde 1.400 YTL için yapılan ilamsız icra takibine vaki haksız itirazın iptali takibin devamı %40 icra inkar tazminatının faiz ve masraflarla birlikte davalı taraftan tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

Karar: Davacı kiracı dilekçesinde, davalının maliki olduğu dairede 10.06.2003 tarihli kira sözleşmesine dayanarak oturduğu ve 02.10.2004 tarihinde tahliye etmesine rağmen 1.400,00 TIL depozito alacağının iade edilmediğini ileri sürerek tahsili için yapılan Hamsız icra takibine vaki haksız itirazın iptali ile takibin devamına karar verilmesi istenilmiştir.

Davalı, davacının 05.10.2004 tarihinde evi tahliye ettiğini kabul etmekle birlikte Eylül 2004 ayı kira parası ile kablo TV, su, çevre temizlik vergisi vs. borçlarını ödemediği gibi evi hasarlı olarak teslim ettiğini ileri sürerek bunların depozito bedelinden mahsup edilmesini ve borcu kalmayacağı için davanın reddini savunmuştur.

Mahkemece, sözleşme koşulları gereğince davanın kabulüne, karşı dava açılmaması nedeni ile takas ve mahsup talebinin reddine karar verilmiştir. Hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.

Kira depozitosu bir miktar para ise (güvence parası), mülkiyetin intikali konusunda taraflar arasında bir anlaşma olmasa dahi kiraya verenin mal varlığına dahil olur. Kiralayan kira sözleşmesi sona erdiğinde alacağını güvence parasından mahsup eder. Kalanın kiracıya iadesi zorunludur.

Nitekim kira sözleşmesinin özel şartlar bölümünün 13. maddesinde <kontratın yapılması sırasında 1400 YTL depozito alınmıştır. İş bu depozit kiracı mecuru tamamen borçsuz olarak tahliye ettiği takdirde depozit kendisine faizsiz olarak iade edilecektir.> hükmü yer almaktadır. O nedenle karşı davaya lüzum olmaksızın alacağın varlığının kiraya veren tarafından ispat edilmesi halinde alacak mahsup edilerek artan miktarın iadesine karar verilmelidir.

Bundan ayrı olarakda, takip talebinde %42 oranında/faiz talep edilmiş bulunmasına göre, mahkemece, nedenleri açıklanmadan ve taraflar arasındaki sözleşmede depozito bedelinin iadesine ilişkin özel madde değerlendirilmeden davanın kabulüne ve takibin devamına denilmek suretiyle faiz oranının aynen devamına ilişkin hüküm tesisi doğru görülmemiştir.

Sonuç: Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK’un 428. maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 13.03.2007 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Depozito için damga vergisi ödenir mi?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com